NT-proBNP onderzoek bij honden

Heeft jouw hond mogelijk last van een hartprobleem? Onze dierenartsen zouden je kunnen aanraden om een NT-proBNP onderzoek te overwegen.

Lees ook: NT-proBNP onderzoek kat

Wat houdt NT-proBNP in? 

NT-proBNP is een hormoon dat in het bloed voorkomt. Met het NT-proBNP onderzoek meten we de hoeveelheid van dit hormoon in het bloed door middel van bloedonderzoek. De hoeveelheid NT-proBNP in het bloed van jouw hond geeft informatie over de gezondheid van het hart.

Wanneer het hart harder moet werken of zich hierop voorbereidt, wordt er meer NT-proBNP aangemaakt. Dit hormoon helpt de pompfunctie te verbeteren door de bloeddruk te verlagen. Een hoge druk in het hart kan duiden op een hartaandoening.

Wat houdt het NT-proBNP onderzoek in?

Het NT-proBNP onderzoek is een bloedtest die vooral wordt uitgevoerd bij (vermoedelijke) hartaandoeningen bij jouw hond. Het vermoeden kan ontstaan als bijvoorbeeld de dierenarts een hartruis heeft gehoord bij jouw dier.

Met dit onderzoek kunnen we in een vroeg stadium de hartspierziekte DCM bij honden opsporen.

Net zoals bij algemeen bloedonderzoek wordt er bloed afgenomen bij jouw huisdier, en de resultaten zijn vaak snel beschikbaar.

Onderzoek naar hartaandoeningen bij honden

Bij honden wordt deze bloedtest vaak gebruikt bij grote hondenrassen die een verhoogd risico lopen op de hartaandoening DCM. De test kan preventief worden ingezet of, in het geval van zichtbare symptomen, als bevestiging van een diagnose.

Zelfs gezonde honden kunnen bij dit onderzoek hogere NT-proBNP-waarden hebben. Daarom is regelmatig testen bij honden nodig om (extreme) verhogingen op te merken. Het wordt aanbevolen om deze waarden jaarlijks te meten.

Als een hond kortademig is of veel hoest, kan het NT-proBNP onderzoek worden uitgevoerd om te bepalen of dit symptomen zijn van een ademhalings- of hartprobleem.

Daarnaast kan het onderzoek ook worden gebruikt bij kleinere en oudere honden met een lekkende hartklep. Dit kan door de dierenarts worden vastgesteld door gebruik te maken van een stethoscoop (luisteren naar hartruis). Met het NT-proBNP onderzoek kan worden bepaald hoe ernstig het probleem is. Over het algemeen leidt een hogere waarde tot een kortere levensduur.

Kosten van het NT-proBNP onderzoek voor honden

De kosten van het onderzoek variëren afhankelijk van eventuele herhalingen van het onderzoek en of er vervolgonderzoek nodig is, zoals een hartecho. Jouw dierenarts geeft je meer informatie over de kosten van het onderzoek voor jouw huisdier.

Heeft jouw hond een hartoperatie nodig? Lees: hartoperatie bij huisdieren.

Was dit artikel nuttig voor je?

Duid aan wat bij je past of typ het zelf. We appreciëren je feedback enorm.

Dank je!

Wij waarderen het heel erg

Neem contact op met een dierenarts

Fout

Er is een fout opgetreden. Deze toepassing reageert mogelijk niet meer totdat deze opnieuw wordt geladen.