NT-proBNP onderzoek bij katten

Heeft jouw kat mogelijk last van een hartprobleem? Dan zouden onze dierenartsen je kunnen aanraden om een NT-proBNP onderzoek te laten doen.

Lees ook: NT-proBNP onderzoek hond

Wat is NT-proBNP?

NT-proBNP is een hormoon in het bloed. Met een NT-proBNP onderzoek meten we de hoeveelheid van dit hormoon in het bloed door middel van een bloedonderzoek. De hoeveelheid NT-proBNP in het bloed van jouw kat geeft informatie over de gezondheid van het hart.

Wanneer het hart harder moet werken, of zich hierop voorbereidt, wordt er meer NT-proBNP aangemaakt. Dit hormoon helpt de pompfunctie te verbeteren door de bloeddruk te verlagen. Een hoge druk in het hart kan duiden op een hartaandoening.

Wat houdt NT-proBNP onderzoek in?

NT-proBNP onderzoek is een bloedtest die vooral wordt uitgevoerd als er vermoedens zijn van hartproblemen bij jouw kat. Deze vermoedens kunnen bijvoorbeeld ontstaan als de dierenarts een hartruis bij jouw dier heeft gehoord.

Dit onderzoek kan in een vroeg stadium hartspierziekte HCM bij katten detecteren.

Net zoals bij 'gewoon' bloedonderzoek wordt er bij jouw huisdier bloed afgenomen. De resultaten zijn vaak snel bekend.

Onderzoek naar hartaandoeningen bij katten

Als jouw dierenarts een vermoeden heeft van een hartaandoening bij jouw kat, zoals HCM, kan NT-proBNP onderzoek de eerste stap zijn om de ziekte vast te stellen of uit te sluiten.

Als uit het bloedonderzoek blijkt dat er hogere NT-proBNP-waarden zijn, wordt vaak vervolgonderzoek gedaan, zoals een hartecho.

De test kan ook worden ingezet bij katten die last hebben van benauwdheid. Hiermee kan worden bepaald of dit mogelijk een symptoom is van een hart- of ademhalingsprobleem.

Kosten NT-proBNP onderzoek voor jouw kat

De kosten van het onderzoek zijn onder andere afhankelijk van herhalingen van het onderzoek en of er vervolgonderzoek nodig is, zoals een hartecho. Jouw dierenarts kan je meer vertellen over de kosten van het onderzoek voor jouw dier.

Heeft jouw kat een hartoperatie nodig? Lees: hartoperatie bij katten

Was dit artikel nuttig voor je?

Duid aan wat bij je past of typ het zelf. We appreciëren je feedback enorm.

Dank je!

Wij waarderen het heel erg

Neem contact op met een dierenarts

Fout

Er is een fout opgetreden. Deze toepassing reageert mogelijk niet meer totdat deze opnieuw wordt geladen.