Tandheelkunde bij honden: Over poetsen & gebitscontrole van jouw viervoeter

Bij hondentandartsen klinkt het wel eens dat een hond een onaangename adem heeft. Dat is nooit zonder reden. Die geur ontstaat door een combinatie van tandplak, tandsteen, achtergebleven voedselresten en bacteriën. Honden ervaren, net zoals mensen, problemen zoals tandplak, tandsteen en uiteindelijk tandvleesontstekingen en tandproblemen.

Lees ook: Tandheelkunde voor katten

Gebitsproblemen bij honden

Om gebitsproblemen te voorkomen, zouden honden regelmatig hun tanden moeten poetsen. Ook is het belangrijk om geregeld het gebit van jouw hond te laten nakijken.

De hondentandarts kan namelijk tandplak en tandsteen verwijderen bij jouw hond, waardoor verdere tandproblemen voorkomen worden.

Ook jij kunt iets doen: het poetsen van de tanden van jouw hond. Door op tijd te reinigen, voorkom je dat gebitsproblemen verergeren.

Oorzaken van gebitsproblemen bij honden

Door regelmatig de tanden van jouw hond te poetsen, kan je tandplak voorkomen. Als je dat niet doet, kan de tandplak hard worden en veranderen in tandsteen.

Deze verharding vindt plaats binnen één tot drie dagen en is nadien niet meer weg te poetsen. In dat geval kan de hondentandarts tandplak en tandsteen verwijderen bij jouw hond.

Als jouw hond een onaangename adem heeft, rode randen op het tandvlees vertoont of als het tandvlees bloedt na aanraking of kauwen, is het hoog tijd voor een gebitsreiniging bij jouw hond.

Tussen het tandsteen, de tand en de rand van het tandvlees kunnen namelijk bacteriën zich nestelen. Door die bacteriën gaat jouw hond niet alleen uit zijn bek ruiken, maar kan ook het tandvlees ontsteken. Dat kan twee kanten op gaan:

  1. het tandvlees blijft rood en gezwollen;
  2. de ontsteking ontwikkelt zich verder tot parodontitis.

Parodontitis bij de hond

Bij parodontitis breidt de ontsteking zich uit naar het tandbot en de zachte weefsels rondom de tand. De tand kan daardoor gaan rotten en zal moeten worden verwijderd.

Parodontitis bij de tand

De voortdurende, maar onzichtbare infectie is erg ongezond voor het lichaam. Door het gebit van jouw hond goed te verzorgen, kan je jouw hond en jezelf dus veel leed besparen.

Tanden poetsen bij jouw hond

Het poetsen van de tanden van jouw hond kan met een zachte tandenborstel voor baby's, een vingertandenborstel of met een hondentandenborstel.

Gebruik voor het poetsen altijd speciale hondentandpasta. In gewone tandpasta zit fluoride en dat is giftig voor jouw hond.

Tandenpoetsen bij jouw hond: stap voor stap.

Een paar keer per week poetsen is een goed begin om tandplak te beperken. AniCura adviseert om het gebit van jouw hond dagelijks te poetsen op een vast moment op de dag. Dat geeft structuur en maakt het makkelijker voor jouw hond om te wennen aan het poetsritueel.

Daarnaast kan je zo eerder ontdekken of je een afspraak moet maken bij de hondentandarts. Je merkt namelijk sneller gebitsproblemen, zoals afgebroken tanden, stukjes hout of voedselresten tussen de tanden, tandsteen of geïrriteerd tandvlees.

Tandheelkunde bij honden

Tijdens de jaarlijkse controle bij de dierenarts zal het gebit van jouw hond altijd worden bekeken. Zijn er toch vergevorderde gebitsproblemen bij jouw hond ontstaan? Dan kunnen die alleen door een hondentandarts worden opgelost.

Tandheelkunde bij honden is bijna net zo gevorderd als bij mensen.

Je kan dan ook bij jouw hondentandarts terecht voor bijvoorbeeld het vullen van gaatjes, het verwijderen van tandplak en tandsteen en zelfs wortelkanaalbehandelingen of het plaatsen van een kroon bij jouw hond.

Houd er wel rekening mee dat deze behandelingen onder narcose moeten plaatsvinden.

Kosten van de hondentandarts

Afhankelijk van de behandeling die jouw hond nodig heeft, variëren de kosten voor de hondentandarts.

Tandsteen verwijderen bij jouw hond is minder ingrijpend dan een wortelkanaalbehandeling. Jouw hondentandarts rekent kosten voor de narcose en de behandeling van het gebit van jouw hond.

Wij vertellen je graag meer over de kosten en het gebruik van verschillende producten voor de tandzorg van jouw hond.

Neem hiervoor contact met ons op.

Did this article help you?

Please select what suits your situation or type on your own. We greatly appreciate your feedback.

Thank you!

We really appreciate it

Contact a veterinarian

Error

An error has occurred. This application may no longer respond until reloaded.