Tandheelkunde kat

Als jouw kat last heeft van tandproblemen, zal hij dat niet snel laten merken. Jouw kat kan echter wel ernstige pijn ervaren. Gelukkig zijn er bij de dierentandarts tal van behandelingen om tandproblemen bij jouw kat aan te pakken.

Lees ook: Tandheelkunde hond

Tandheelkunde is een van de specialiteiten in de diergeneeskunde. In dit artikel hebben we het over tandheelkunde bij katten.

Tandheelkundige behandelingen

Om tandproblemen bij jouw kat op te sporen, moet je letten op symptomen: jouw kat zal proberen pijn en ongemak te verbergen.

Gelukkig zijn er bij de dierentandarts veel behandelingen mogelijk om verschillende tandproblemen bij jouw kat aan te pakken, zoals:

Preventie is natuurlijk beter dan genezen, dus een goede gebitsverzorging voor jouw kat is belangrijk.

Laat je adviseren door jouw dierenarts over het poetsen van de tanden van jouw kat tijdens de jaarlijkse gebitscontrole.

Symptomen van tandproblemen bij katten

Heeft jouw kat tandproblemen? Dan geeft hij mogelijk de volgende signalen:

  • jouw kat heeft een slechte adem
  • jouw kat veegt met een pootje over zijn bek na het eten
  • jouw kat kwijlt veel
  • jouw kat schrikt van het eten
  • knarsetanden
  • jouw kat eet langzaam

Vertoont jouw kat een van deze symptomen? Maak dan direct een afspraak bij de kattentandarts. De meeste katten laten echter niet zien dat ze pijn aan hun gebit hebben. Ga naar: gebitscontrole kat.

Waarom een jaarlijkse gebitscontrole?

Regelmatige controle van het gebit is belangrijk. Het advies van de kattentandarts is om elk jaar het gebit van jouw kat te laten controleren. Heeft jouw kat eerder tandproblemen gehad, zoals gaatjes of moesten er tanden getrokken worden? Kom dan om de zes maanden langs voor een controle.

Jouw kattentandarts kan je helpen bij de gebitsverzorging van jouw kat. Katten blijven namelijk ook bij gebitsproblemen zoals gaatjes gewoon door eten, waardoor je gebitsproblemen niet in de gaten heeft.

Op de lange termijn worden de problemen van jouw kat steeds groter, daarom is het belangrijk om eventuele problemen op tijd te ontdekken.

Gebitsbehandeling kat

Om het gebit van de kat goed te kunnen bekijken en behandelen, moet de kat verdoofd worden.

De narcose helpt om goed in de bek van de kat te kunnen kijken en zorgt ervoor dat de kat geen pijn heeft tijdens de ingreep, omdat zelfs een kleine ingreep zoals het verwijderen van tandsteen kan irriteren.

Er is bijvoorbeeld geen andere manier om tanden te trekken, om tumoren in een vroeg stadium op te merken of tandplak grondig te verwijderen.

Wanneer tumoren te laat ontdekt worden, kan dit zelfs dodelijk zijn voor jouw kat. Gebitsproblemen bij katten, zoals gaatjes, worden in de meeste gevallen alleen ontdekt door een röntgenfoto te maken.

Ook daarvoor moet jouw kat eerst verdoofd worden.

Voordelen en nadelen van een gebitsbehandeling bij jouw kat

Gebitsproblemen bestaan bij katten meestal langer dan nodig is, omdat de baasjes de problemen niet opmerken en dus niet weten dat een gebitsbehandeling nodig is.

Nadelen

Sommige eigenaren zijn bang voor de narcose. 

Als er tanden getrokken worden, vertraagt de spijsvertering omdat jouw kat minder kauwt. Hoewel dat technisch gezien correct is, weegt dit nooit op tegen het laten zitten van een tand die getrokken moet worden. Het vermijden van het trekken van tanden wanneer dat wel nodig is, is geen goede keuze. Met getrokken tanden kan een kat prima verder leven. Het trekken van de tand voorkomt niet alleen pijn, maar ook verdere problemen zoals tandvleesontsteking bij jouw kat, wat pijn en mogelijke aantasting van de organen kan veroorzaken.

Voordelen

Als jouw kat tandproblemen heeft, gaat dat altijd gepaard met tandpijn. Voor jouw kat is het een enorme verlichting wanneer met een gebitsbehandeling een probleem wordt opgelost. Stel jezelf eens voor hoe onaangenaam het is als je zelf kiespijn hebt en geen pijnstillers kunt nemen.

Aarzel niet om contact op te nemen met jouw AniCura-tandheelkundige dierenarts. We vertellen je hier graag meer over!

Kosten van een gebitsbehandeling

De kosten van een gebitsbehandeling en de narcose hangen af van de leeftijd en de gezondheid van de kat.

Bovendien variëren de kosten sterk afhankelijk van eventuele afwijkingen die we in het gebit aantreffen.

Voor hechten, foto's, extracties, bijkomende narcose en pijnstillers worden extra kosten in rekening gebracht. Jouw kliniek kan je hierover meer informatie geven.

Was dit artikel nuttig voor je?

Duid aan wat bij je past of typ het zelf. We appreciëren je feedback enorm.

Dank je!

Wij waarderen het heel erg

Neem contact op met een dierenarts

Fout

Er is een fout opgetreden. Deze toepassing reageert mogelijk niet meer totdat deze opnieuw wordt geladen.