Wat is titeren bij honden?

Titeren is een synoniem voor vaccineren op maat. Via een bloedonderzoek bepaalt je dierenarts of je huisdier nog voldoende beschermd is tegen bepaalde ziektes. Zijn er nog genoeg antistoffen in het bloed van je huisdier? Dan is een vaccinatie dat jaar niet nodig.

Vrouwelijke honden hebben wel jaarlijkse vaccinaties nodig zodat ze voldoende antistoffen kunnen doorgeven aan hun pups.

Titerbepaling hond

Via een titerbepaling bij een hond kunnen de afweerstoffen tegen parvo, de hondenziekte en HCC gemeten worden. Testen op antistoffen tegen de ziekte van Weil is niet mogelijk. Dat vaccin moet sowieso jaarlijks herhaald worden. Je laat je hond best elk jaar titeren.

Laat je pup titeren wanneer hij een jaar oud is. Sommige puppy’s hebben na hun laatste vaccinatie op twaalf weken voldoende antistoffen voor de komende drie jaar, maar de meeste niet.

Waarom zou je jouw hond laten titeren?

Titeren is aan te raden bij honden met:

  • een overgevoeligheid voor vaccinaties
  • een hoge leeftijd
  • huid- en vachtproblemen
  • allergieën
  • een auto-immuunziekte
  • epilepsie
  • een ongekende vaccinatiestatus

Ben je niet zeker of jouw huisdier in aanmerking komt? Vraag je dierenarts om advies.

Vaccineren is van levensbelang voor je huisdier

Laat je huisdier vaccineren en voorkom uitbraken van besmettelijke huisdierziekten zoals het parvovirus.

Hoe werkt titeren?

Je ontvangt van je dierenarts een oproep voor een vaccinatie. Kies je voor titeren? Dan kijkt je dierenarts je huisdier helemaal na. Tijdens het consult wordt er bloed afgenomen. Later die week ontvang je de uitslag van het bloedonderzoek.

Als je hond voldoende antistoffen heeft, is hij minimaal een jaar beschermd. Als de afweerstoffen te laag zijn, maakt je dierenarts een afspraak om je hond te laten vaccineren. Honden krijgen een L4-vaccinatie tegen de ziekte van Weil, rabiës en de kennelhoest. 

Laat je jouw hond niet titeren? Dan wordt je huisdier onderzocht en gevaccineerd volgens het standaardvacinatieschema. Meer info vind je in ons artikel over het laten inenten van je hond.

Hond titeren kosten

De kosten om je hond te laten titeren hangen af van de uitslag van het onderzoek en of je huisdier vaccinaties nodig heeft. Vraag een AniCura-dierenarts om een kostenraming.

Neem contact op met een dierenarts

Fout

Er is een fout opgetreden. Deze toepassing reageert mogelijk niet meer totdat deze opnieuw wordt geladen.