ECG onderzoek bij katten

Om de hartslag en het elektrische geleidingsvermogen in het hart van katten te kunnen evalueren, wordt een elektrocardiogram (ECG) uitgevoerd.

Lees ook: ECG-onderzoek hond

Hoe werkt een ECG bij katten?

De hartactiviteit begint met een signaal van een pacemaker in de linker voorkamer.

Dit signaal verspreidt zich door het hart, van bovenaan de boezems tot aan de punt van de kamers, en veroorzaakt meetbare elektrische activiteit. Dit wordt vastgelegd tijdens een ECG.

Onderzoek met een ECG bij katten

Hoewel electrocardiografie belangrijk is voor het onderzoek van hartritmestoornissen, biedt het geen gedetailleerde informatie over de vorm en functie van het hart.

Sommige ritmestoornissen zijn niet altijd zichtbaar, vandaar dat soms een langdurig ECG nodig is, ook wel bekend als een Holter ECG.

Verder hartonderzoek

Naast een ECG zijn er diverse andere methoden om het hart te onderzoeken. Zo kan bijvoorbeeld een hartecho helpen bij het vaststellen van hartproblemen bij katten zoals hartruis, om zo tot een passende behandeling of operatie voor jouw huisdier te komen. Röntgenfoto's kunnen ook nuttige informatie bieden.

Twijfels?

Heb je vragen over mogelijke hartproblemen bij jouw kat, of denk je dat een ECG noodzakelijk is? Neem dan contact met ons op voor advies en eventuele doorverwijzing.

Was dit artikel nuttig voor je?

Duid aan wat bij je past of typ het zelf. We appreciëren je feedback enorm.

Dank je!

Wij waarderen het heel erg

Neem contact op met een dierenarts

Fout

Er is een fout opgetreden. Deze toepassing reageert mogelijk niet meer totdat deze opnieuw wordt geladen.