Hormoonanalyse bij katten

Hormonen regelen de hartslag, lichaamstemperatuur en groei van je kat. Een dierenarts kan aan de hand van een hormoonanalyse onderzoeken of er een afwijking is in de hormoonwaardes. Verschillende ziektes kunnen aan de oorzaak liggen van deze afwijkingen bij je kat.

Lees ook: hormoonanalyse hond

Merk je bijvoorbeeld dat jouw kat veel drinkt, plast, eet of hijgt? Dan kan dit wijzen op een verhoging van het hormoon cortisol in het lichaam, wat kan duiden op het syndroom van Cushing.

Naast de ziekte van Cushing kunnen ook de ziekte van Addison en een trage of overactieve schildklier een hormonale afwijking veroorzaken. Lees verder in dit artikel om te ontdekken wanneer een hormoonanalyse nodig is.

Wat zijn hormonen?

Hormonen zijn regulerende stoffen in het lichaam die worden geproduceerd door verschillende klieren, waaronder de bijnieren en de hypofyse. Via het bloed bereiken hormonen hun doelorganen en reguleren ze diverse lichaamsfuncties, zoals hartslag, lichaamstemperatuur, metabolisme, vruchtbaarheid en groei van jouw huisdier.

Hoe werkt een hormoonanalyse bij katten?

Voor een hormoonanalyse wordt bloed afgenomen bij jouw huisdier of wordt je gevraagd een urinemonster te verzamelen. Lees hier meer over het afnemen van bloed bij katten. Dit monster wordt naar het laboratorium gestuurd, waar de concentratie van hormonen wordt gemeten.

Wanneer is een hormoonanalyse nodig?

Zowel een tekort als een teveel aan hormonen kan schadelijk zijn voor jouw huisdier. In bepaalde ziektebeelden kan jouw dierenarts aangeven dat een hormoonanalyse nodig is voor verder onderzoek.

Hormonale aandoeningen bij katten

Lees verder voor meer informatie over elke hormonale aandoening op deze lijst.

  • Ziekte van Cushing
  • Overactieve of trage schildklier
  • Progesteron meten
  • Diabetes
  • Ziekte van Addison

Trage schildklier bij jouw kat

Een trage schildklier komt vaak voor bij katten. Om te bepalen of jouw kat hier last van heeft, zal jouw dierenarts bloed afnemen en naar het laboratorium sturen.

Symptomen van een trage schildklier zijn onder andere: traag en stijf lopen, altijd warmte opzoeken, onverklaarbare gewichtstoename, een verdikte huid en plotselinge haaruitval zonder jeuk. Ook kreupelheid, zwakte en shock kunnen symptomen zijn van een trage schildklier.

Suikerziekte bij jouw kat

Als jouw kat lijdt aan suikerziekte, betekent dit dat het dier te weinig insuline aanmaakt. Insuline fungeert als een sleutel; zonder sleutel kan suiker niet de cel in. Hierdoor krijgen de cellen geen brandstof, wat resulteert in veel eten en toch afvallen. Ook drinken en plassen katten met suikerziekte veel.

Wat doe je na het ontvangen van de uitslag?

Een hormoonanalyse geeft een momentopname weer. Daarom zijn soms meerdere monsters nodig. Bijvoorbeeld bij het Syndroom van Cushing wordt vaak een test van drie dagen uitgevoerd.

De dierenarts beoordeelt het ziektebeeld van jouw huisdier en de resultaten van de hormoonanalyse en beslist op basis daarvan wat de volgende stap is.

Soms is verder onderzoek nodig, maar zeker niet altijd. Een kat met een overactieve schildklier kan worden behandeld met medicijnen, een injectie met radioactief jodium of een jodiumvrij dieet.

In sommige gevallen is een operatie noodzakelijk.

Wat zijn de voor- en nadelen van een hormoonanalyse?

Het voordeel van een hormoonanalyse is dat het duidelijkheid kan verschaffen over de gezondheidstoestand van jouw huisdier. De klachten van jouw kat kunnen dan gericht worden aangepakt met de juiste medicatie of behandeling.

Soms is een langdurige of zelfs levenslange behandeling nodig, maar veel hormonale aandoeningen zijn goed te behandelen. Een nadeel is dat de resultaten van sommige tests lang op zich kunnen laten wachten omdat het onderzoek veel tijd kost, vooral bij zeldzame aandoeningen.

Hoeveel kost een hormoonanalyse?

De kosten kunnen sterk variëren omdat de ene test veel ingewikkelder is dan de andere. Soms zijn er aanvullende analyses nodig.

Neem gerust contact met ons op als je nog vragen hebt, wij helpen je graag!

 

Was dit artikel nuttig voor je?

Duid aan wat bij je past of typ het zelf. We appreciëren je feedback enorm.

Dank je!

Wij waarderen het heel erg

Neem contact op met een dierenarts

Fout

Er is een fout opgetreden. Deze toepassing reageert mogelijk niet meer totdat deze opnieuw wordt geladen.