Nagels knippen kat

Zelf de nagels van uw kat knippen of bij de dierenarts? Over het algemeen houden katten hun nagels zelf de juiste lengte door te krabben aan een krabpaal en/of bomen. Zijn de nagels toch te lang? Hoort u ze tikken tijdens het lopen, omdat uw kat de nagels niet meer in kan trekken? Of is uw kat een overmatig nagelbijter geworden? Dan moeten ze geknipt worden.

Lees ook: nagels knippen hond

Katten hebben hun nagels nodig om te klimmen in bomen en zichzelf te beschermen. Maar als de nagels te lang worden, kan dit lastig zijn voor je kat (en voor je kleding).

Nagels knippen bij katten

Als eigenaar kan je heel goed zelf de nagels van je kat knippen met een speciale nagelschaar voor katten. Soms is het handig als er iemand bij is om je kat gerust te stellen. Of je kan ervoor kiezen om de nagels door de dierenarts te laten knippen.

Moeten de nagels van een kat geknipt worden?

Het korte antwoord is: "mogelijk wel". Wanneer je eigenaar bent van een binnenkat of een seniorkat en merkt dat een krabpaal niet genoeg helpt, kan het zijn dat de nagels te lang worden. De krabpaal helpt de 'hoesjes' van de nagels af te halen, wat zorgt voor nieuwe groei en scherpe nagels. Krabt je kat weinig, dan groeien de nagels te lang. Dan moeten de nagels geknipt worden. Doe je dat niet, dan kunnen de nagels ingroeien en uiteindelijk ergere problemen, zoals pijnlijke zweren, veroorzaken.

Hoe vaak moeten de nagels van een kat geknipt worden?

Komt je kat regelmatig buiten? Dan houdt de kat de nagels vaak zelf bij en is knippen niet nodig. Bij een binnenkat of een oudere kat kan het zijn dat een krabpaal niet voldoende meer helpt.

Is nagelbijten bij katten normaal?

Het is normaal als je kat als onderdeel van de verzorgingsroutine op zijn nagels bijt. Wanneer dit overmatig gebeurd dan zou het wel kunnen wijzen op verschillende problemen, waaronder stress. Let altijd goed op stresss bij katten. Wanneer je hierover twijfelt adviseren we je om langs te gaan bij de dierenarts voor een gezondheidscontrole.

Oudere katten

Over het algemeen hebben oudere katten langere nagels. Dat komt omdat je kat zichzelf minder goed onderhoudt door minder te krabbelen en ook minder wast, waardoor de nagelhoesjes niet vanzelf loskomen. Voor de zekerheid kan je een goede krabpaal voor je kat neerzetten. Zo kan je kat er zelf voor zorgen dat de nagels de juiste lengte blijven (en voorkom je dat je kat het meubilair hiervoor gebruikt).

Gemiddeld moeten de nagels van je kat twee tot drie keer per jaar geknipt worden. Controleer de nagels van je kat wel vaker dan dat. Bij twijfel kan je natuurlijk contact met ons opnemen.

Controleer ook bij actieve buitenkatten regelmatig de nagels. En vooral het ‘duimpje’. Deze komt minder in contact met de grond en kan daardoor sneller aan de lange kant worden.

Vanaf welke leeftijd moeten de nagels van een kat geknipt worden?

Veel dieren vinden het prima dat er iemand aan hun nagels zit. Sommige katten zijn wat banger en vinden het niet fijn.

Laat daarom je kat als kitten alvast wennen dat je het pootje vasthoudt en aan de nagels zit. Zo voorkom je dat je kat op latere leeftijd angstig is en het knippen van de nagels een gevecht wordt.

Hoeveel nagels heeft een kat?

Dit is een veelgestelde vraag. Katten hebben – net als honden – achttien nagels: vijf aan elke voorpoot en vier aan elke achterpoot.

Tips als je zelf de nagels van je kat gaat knippen

Bij lichte nagels is het ‘leven’ makkelijk te zien. Het ‘leven’ is een bloedlijntje dat je door de nagel ziet lopen. Hierdoor kan je goed bepalen tot waar de nagel geknipt kan worden: tot enkele millimeters voordat het leven begint.

Bij donkere nagels is het niet te voorspellen waar het ‘leven’ begint. Hoe langer de nagel is, hoe verder het leven ook gegroeid zal zijn. Het is met donkere nagels daarom verstandig om naar de dierenarts te gaan.

Als er dan verkeerd geknipt wordt, kan je dierenarts meteen ingrijpen.

Het knippen van de nagels doe je het beste zo:

  • Houd je kat losjes vast;
  • Stel je kat gerust, als dat nodig is;
  • Pak met één hand de ondervoet en houdt de teen waarvan de nagel geknipt moet worden goed vast;
  • Oefen wat druk uit op het zoolkussentje, zodat de nagel tevoorschijn komt;
  • Knip de nagel af met de speciale nagelschaar.

Alternatief voor nagels knippen

Sommige katten hebben knippen niet nodig. Je kan er ook voor kiezen om de nageltjes te vijlen, hoewel de meeste katten dit minder goed toelaten dan knippen. Gebruik een vijl die geschikt is voor kattennagels. En let ook hier goed op dat je niet tot in het leven vijlt.

Nagel kat te kort geknipt

Heb je de nagel per ongeluk te kort geknipt? Stop het bloeden door met een gaasje druk uit te oefenen en neem contact met ons op als het bloeden niet snel stopt.

Naar de dierenarts met je kat

Sommige katteneigenaren vinden het lastig om in te schatten wanneer en tot hoever de nagels bijgeknipt moeten worden. Of het nagels knippen lukt niet omdat je kat het bijvoorbeeld niet toelaat, of je het zelf eng vindt.

We helpen je graag bij het regelmatig knippen of geven advies over hoe je dit het beste kunt doen.

Nagelproblemen bij katten

Heeft je kat last van een ander probleem dan te lange nagels? Denk bijvoorbeeld aan:

  • Ingegroeide nagels;
  • De nagel is gespleten of afgebroken;
  • Je kat heeft een nagel verloren.

Wacht dan vooral niet te lang: neem contact op met je dierenarts en leg het probleem voor. Zij kunnen je verder helpen en het nagelprobleem misschien direct oplossen.

Wat zijn de kosten om de nagels van je kat te laten knippen?

De exacte kosten voor het laten knippen van de kattennagels kunnen verschillen. Neem voor meer informatie gerust contact met ons op.

Neem contact op met een dierenarts

Fout

Er is een fout opgetreden. Deze toepassing reageert mogelijk niet meer totdat deze opnieuw wordt geladen.