Allergietest bij een kat

Merk je dat je kat zich vaker wast of krabt? Dan kan hij allergisch zijn. Met de juiste behandeling kan je veel leed voorkomen.

Allergietest kat

Jeuk en andere huidklachten kunnen het gevolg zijn van een allergie voor pollen, huisstofmijt, vlooien of dierlijke huidschilfers. Maar je kat kan ook last hebben van een voedselallergie, een infectie met parasieten of een schimmelinfectie.

Zie je een ronde plek met een gele tot roze kleur op de bovenlip en in de mondholte van je kat? Dan kan dit wijzen op een vlooienallergie. Andere symptomen van een allergie zijn:

  • krabben
  • kaalheid
  • kleine korstjes (meestal op het achterste deel van de rug van je kat)

Herken je een van deze symptomen bij je kat? Vraag dan advies aan je dierenarts.

Waarom zou je een allergietest bij je kat laten uitvoeren?

Er is op dit moment meer bekend over allergieën bij honden dan bij katten. Huidtesten en bloedonderzoeken voor katten zijn voorlopig nog niet betrouwbaar genoeg en worden daarom zelden uitgevoerd. Toch zijn er ook voor je kat verschillende behandelingsmogelijkheden. Vraag advies aan je dierenarts.

Lees ook ons artikel over een allergietest bij honden.

Hoe werkt een allergietest bij katten?

Voor je dierenarts een allergie kan vaststellen, sluit hij alle andere oorzaken van huidproblemen zoals infecties met parasieten of huidschimmels uit.

Een voedselallergie wordt vastgesteld door een eliminatiedieet. Je kat mag dan minimaal acht weken bepaalde voedingsmiddelen niet eten. Blijven de symptomen? Dan is je kat waarschijnlijk allergisch voor een bepaalde stof in zijn omgeving.

Er bestaan verschillende medicijnen om de symptomen van een allergie bij je kat te onderdrukken. Overleg de beste optie voor jouw kat met je dierenarts.

Kosten van een allergietest voor katten

De kosten van een allergietest voor een kat hangen af van het vooronderzoek en de behandeling. Wil je meer weten over de kosten van een allergieonderzoek bij katten? Neem dan contact op met een AniCura-dierenarts.

Neem contact op met een dierenarts

Fout

Er is een fout opgetreden. Deze toepassing reageert mogelijk niet meer totdat deze opnieuw wordt geladen.