Orthodontie bij katten

Je kat kan behoorlijk last hebben van een tand of kies die niet goed staat. Met orthodontie kunnen deze standafwijkingen in het gebit van je kat gecorrigeerd worden.

Lees ook: orthodontie hond

Standsafwijkingen bij katten

Als je dierenarts gespecialiseerd is in orthodontie, kijkt deze naar de stand van het gebit en mogelijke afwijkingen. Indien nodig worden afwijkingen gecorrigeerd, maar alleen als ze klachten veroorzaken. In tegenstelling tot mensen wordt er geen correctie uitgevoerd voor esthetische doeleinden.

Pijn en ongemak door standsafwijkingen zijn vaak verborgen Een afwijkende stand van een tand of kies ontstaat vaak door groeiproblemen van de kaak. Je kat kan veel pijn en ongemak ervaren zonder dat je het merkt.

Om onnodige pijn te voorkomen, is het belangrijk om het gebit van je kat op zes maanden leeftijd te laten controleren door de dierenarts. Als er problemen zijn, is het essentieel om deze zo snel mogelijk te behandelen.

De behandeling kan bestaan uit het inkorten of verplaatsen van één of meerdere tanden. Soms kan bij katten zelfs een beugel worden gebruikt om tanden te verplaatsen.

Hoe hoort een normaal kattengebit eruit?

Een normale beet van een kat is een schaargebit, waarbij de onderhoektand bij een dichte bek net vóór de bovenhoektand staat.

Er moet ruimte zijn tussen de boven- en onderkiezen, zodat ze bij sluiten van de bek naast elkaar passen. De punt van bijvoorbeeld een bovenkies hoort tussen de ruimte van twee onderkiezen te vallen.

Afwijkingen in de stand van tanden en gebit bij katten

Bij de gebitscontrole kan jouw dierenarts een afwijking aan het gebit vinden waarvoor expertise in orthodontie nodig is. Denk bijvoorbeeld aan:

Wisselen gebit / persisterende melktanden

Katten wisselen hun tanden tussen de vier en zes maanden oud. Bij het wisselen van tanden en kiezen kunnen tanden of kiezen een verkeerde stand aannemen. Dit kan ontstaan doordat één of meerdere melktanden niet op tijd uitvallen en naast een blijvende tand of kies aanwezig blijven (persisterende melkelementen). Hierdoor kan de blijvende tand of kies zijn normale positie niet innemen.

Om dit te voorkomen, is ons advies om tijdens het wisselen van de tanden deze te laten controleren door de dierenarts. Een persisterend melktand of -kies moet zo snel mogelijk getrokken te worden, zodat een standafwijking van de blijvende tand of kies voorkomen kan worden.

Afwijkende beet: malocclusie

Soms staan de tanden of kiezen bij een kat niet mooi op elkaar door een afwijkende beetrelatie tussen onder- en bovenkaak. Deze afwijking heet malocclusie. Deze problemen zijn in veel gevallen erfelijk

Mogelijke afwijkingen zijn:

  • ondervoorbeet en tanggebit: hierbij is de onderkaak te lang ten opzichte van de bovenkaak
  • bovenvoorbeet: hierbij is de bovenkaak te lang ten opzichte van de onderkaak
  • te nauwe stand van de hoektanden door een te smalle onderkaak
  • afwijkende stand van snijtanden of individuele kiezen

Het kan ook voorkomen dat jouw kat een combinatie van deze problemen aan het gebit heeft.

Hoektand wijkt af of prikt in gehemelte

Een hoektand kan in het gehemelte prikken. Dit kan erg pijnlijk zijn voor een kat. De oorzaak van een in het gehemelte prikkende hoektand is malocclusie: een te smalle of te korte onderkaak.

Mogelijke behandelingen bij afwijkende stand tanden of beet

Een dierenarts met expertise in orthodontie bekijkt het gebit van je kat en kan een röntgenfoto nodig hebben. Ook wordt gekeken of je kat last heeft van de afwijking. De behandeling kan bestaan uit het inkorten, verwijderen of verplaatsen van tanden of kiezen, mogelijk met een beugel.

Welke behandeling geschikt is, hangt af van je kat, leeftijd en situatie. De dierenarts bespreekt de opties zodat je een weloverwogen keuze kunt maken.

Kosten orthodontie bij kat

De kosten variëren afhankelijk van de behandeling. Vraag gerust om een kosteninschatting. Veel huisdierverzekeringen dekken ook tandheelkundige kosten voor katten.

Expertise in orthodontie bij katten 

Niet elke dierenarts heeft kennis van orthodontie bij katten. Bij AniCura werken experts in tandheelkunde en orthodontie. Neem contact met ons op voor advies.

Was dit artikel nuttig voor je?

Duid aan wat bij je past of typ het zelf. We appreciëren je feedback enorm.

Dank je!

Wij waarderen het heel erg

Neem contact op met een dierenarts

Fout

Er is een fout opgetreden. Deze toepassing reageert mogelijk niet meer totdat deze opnieuw wordt geladen.