Vachtverzorging bij katten

Wellicht is het onderhouden van de vacht van jouw kat nog niet eerder bij je opgekomen. Katten zijn doorgaans zelfredzaam als het om hun hygiëne gaat en houden zich graag schoon. Toch kunnen er momenten zijn waarop jouw hulp nodig is. Klitten verdwijnen meestal niet vanzelf en andere vachtproblemen vereisen regelmatige verzorging.

Lees ook: vachtverzorging bij honden

Wanneer heeft jouw kat hulp nodig bij vachtverzorging?

Heb je een kortharige kat? Dan kan hij meestal goed voor zijn eigen vacht zorgen. Maar tijdens de rui kan jouw kortharige kat wel wat extra hulp gebruiken.

Langharige katten hebben daarentegen regelmatig vachtverzorging nodig. Ook oudere katten en katten met overgewicht kunnen moeite hebben om zichzelf goed te verzorgen.

Bovendien hebben kortharige katten met medische aandoeningen zoals artrose, nierfalen en suikerziekte ook behoefte aan speciale vachtverzorging. Het is belangrijk om deze katten regelmatig te kammen of te borstelen om losse haren te verwijderen. Als dit niet gebeurt, kunnen er klitten ontstaan en kan de vacht vervilten, waardoor jouw kat zich niet goed meer kan schoonhouden. Klitten kunnen ook pijnlijk zijn. Als je te lang wacht, kan scheren soms de enige optie zijn.

Hoe behandelt een trimmer of dierenarts jouw kat?

Vachtverzorging gebeurt bijna altijd zonder narcose. De meeste katten laten zich met wat geduld goed behandelen zonder verdoofd te worden tijdens het trimmen, kammen en scheren. Dit hangt natuurlijk ook af van de kat. Als jouw kat erg gestrest is tijdens de behandeling, kan het verstandig zijn om hem licht te verdoven (sedatie).

Ook als er veel klitten in de vacht van jouw kat zitten en de behandeling dus langer zal duren en pijnlijk kan zijn voor jouw kat, kan sedatie worden aanbevolen. Natuurlijk brengt elke vorm van narcose risico's met zich mee, dus zullen we dit altijd tot een minimum proberen te beperken.

Kosten van vachtverzorging voor jouw kat

De kosten van een trim-, scheer- of knipbeurt voor jouw kat zijn afhankelijk van welke behandeling nodig is. Voor het verdoven van jouw kat worden kosten in rekening gebracht. Ook kan jouw dierenarts of trimmer je adviseren over welke kam of borstel het beste is voor de vachtverzorging van jouw kat.

Wil je meer weten over de vachtverzorging van jouw kat? Of wil je meer informatie over de kosten? Neem dan gerust contact met ons op. We helpen je graag verder.

Was dit artikel nuttig voor je?

Duid aan wat bij je past of typ het zelf. We appreciëren je feedback enorm.

Dank je!

Wij waarderen het heel erg

Neem contact op met een dierenarts

Fout

Er is een fout opgetreden. Deze toepassing reageert mogelijk niet meer totdat deze opnieuw wordt geladen.