Vachtverzorging hond

Omdat een verwaarloosde vacht bij honden kan zorgen voor jeuk, stress en haaruitval, is vacht- en huisverzorging van je hond heel belangrijk. Dierenartsen en trimmers of hondenkappers onderscheiden drie vachttypes: lang-, kort-, en ruwharig.

Lees ook: vachtverzorging kat

Wanneer heeft jouw hond deskundige vachtverzorging nodig?

Vooral bij langharige honden, zoals keeshonden, Collies en Golden Retrievers, is het essentieel om de vacht regelmatig te onderhouden. De frequentie en het type vachtverzorging variëren per hondenras en vachttype.

Je trimmer kan je adviseren over de juiste borstel, hondenshampoo en behandeling. Gebruik nooit shampoo voor mensen! De huid van je hond kan hier niet tegen en kan een allergische reactie veroorzaken, waardoor mogelijke klachten zoals haaruitval kunnen verergeren.

Welke behandeling heeft de vacht van je hond nodig?

Ruwharige honden moeten twee tot vier keer per jaar worden geplukt, terwijl andere honden vaker of juist minder vaak moeten worden geknipt of geschoren. Bij langharige honden moeten ook de oren, tenen en 'broek' (de lange haren aan de achterpoten) worden gecontroleerd en bijgehouden.

Je dierenarts kan je helpen met het knippen van de vacht en nagels, en in sommige gevallen met het wassen of baden van je hond. Voor regelmatige en rasgerichte behandelingen is het raadzaam om een professionele trimmer in te schakelen. Die kan je ook adviseren over hoe vaak je hond verzorging nodig heeft.

Voor dagelijkse verzorging is het verstandig om met je trimmer of dierenarts te bespreken wat je zelf kunt doen om de vacht van je hond bij te houden.

Wat zijn de kosten van vachtverzorging voor je hond?

De kosten voor het trimmen en verzorgen van je hond zijn afhankelijk van de conditie van de vacht. Netjes geborstelde vachten hebben minder tijd en aandacht nodig dan sterk verwaarloosde vachten.

Heb je meer vragen of wil je graag advies? Neem dan gerust contact met ons op.

Was dit artikel nuttig voor je?

Duid aan wat bij je past of typ het zelf. We appreciëren je feedback enorm.

Dank je!

Wij waarderen het heel erg

Neem contact op met een dierenarts

Fout

Er is een fout opgetreden. Deze toepassing reageert mogelijk niet meer totdat deze opnieuw wordt geladen.