Zorg voor konijnen en knaagdieren

Bij AniCura kan je terecht met je konijn, hamster of cavia bij één van onze dierenartsen met expertise in knaagdieren.

Aangezien een konijn officieel geen knaagdier is, maar een haasachtige, spreken we vaak over 'konijnen en knaagdieren'. 

Dierenarts voor je konijn of knaagdier

Een deskundige dierenarts heeft alle kennis over benodigde vaccinaties, herkent eventuele aandoeningen en kan deze het beste behandelen. Bij een expert vind je alles in een kliniek die voorzien is van de juiste apparatuur voor op maat gemaakte medische zorg.

Knaagdieren

Onder knaagdieren vallen:

  • hamsters
  • muizen
  • ratten

Er zijn nog meer voorbeelden, zoals chinchilla's, gerbils, eekhoorns, bevers, andere muizensoorten, en meer. Ook voor fretten kun je bij onze dierenartsen terecht, hoewel ze niet onder de term knaagdieren vallen.

Advies voor je konijn, hamster of cavia

In de natuur leven konijnen en cavia's in groepen. Ook binnenshuis vinden ze het prettig om samen te zijn met een of meer soortgenoten. Overweeg je een konijn te kopen? Lees dan: konijn kopen.

Koppeltje of niet?

Bij cavia's en konijnen werkt een combinatie van een mannetje en een vrouwtje - een koppel - vaak goed. Denk eraan om het mannetje op tijd te laten castreren - tenzij je een nestje wilt. Voor deze ingreep kun je natuurlijk bij een van onze dierenartsen terecht.

Bij hamsters ligt het net anders, de meeste soorten hamsters leven liever alleen en het houden van meerdere hamsters in dezelfde kooi kan problemen veroorzaken.

Voeding

En dan: wat eet een konijn? Of welke voeding geef je je knaagdier? Kies je voor een buiten- of binnenhok? Hoe richt je zo'n verblijf eigenlijk in? Onze dierenartsen geven graag advies tijdens een kennismakingsconsult, zodat je konijn, cavia of ander knaagdier zo lang mogelijk gezond en gelukkig blijft. Maak altijd even een afspraak voordat je langskomt.

Konijn vaccineren

Voor konijnen is het uitermate belangrijk om ze te laten vaccineren tegen besmettelijke ziektes: myxomatose en VHD (ook bekend als RHD). Beide ziektes zijn vrijwel altijd dodelijk voor konijnen. Dat klinkt angstaanjagend, maar door je konijn regelmatig te laten vaccineren, kun je deze virale ziektes voorkomen. Onze dierenartsen vertellen je graag meer tijdens de vaccinatie.

Konijn steriliseren en castreren

Om baarmoederkanker en -ontstekingen bij vrouwelijke konijnen te voorkomen, raden we aan om ze te laten steriliseren. Doe dit bij voorkeur rond de leeftijd van zes maanden. Bij mannetjes kan castratie helpen tegen agressie.

Wanneer moet je konijn naar de dierenarts?

Een gezond konijn is actief, alert en houdt zichzelf schoon.

Gedragsverandering bij je konijn

Zie je veranderingen in het gedrag van je konijn? Zit je konijn bijvoorbeeld stil in een hoekje te staren of wordt de vacht ineens vies, dan is het verstandig om naar een dierenarts te gaan die gespecialiseerd is in knaagdieren.

Dit soort gedragsveranderingen wijst vrijwel altijd op een onderliggend probleem. Dat hoeft niet meteen ernstig te zijn, maar hoe eerder je erbij bent, hoe beter.

Problemen met ontlasting bij je konijn

Ook de ontlasting van een konijn is een goede indicator voor zijn gezondheid. Kleine, harde keutels kunnen duiden op een (bijna-)verstopping. Te zachte, natte keutels kunnen wijzen op darmklachten.

Je konijn eet niet meer

Als je konijn stopt met eten, ga dan meteen naar de dierenarts. Als de darmen van een konijn te lang stil liggen, kan dit levensbedreigend zijn.

Dat een konijn slecht eet en/of problemen heeft met de ontlasting, kan onder meer komen door stress, gebitsproblemen, verkeerde voeding of een infectie. De dierenarts kan je helpen om je knaagdier weer aan het eten te krijgen.

Nagels van je konijn

Ook belangrijk: controleer regelmatig de nagels van je konijn. Zijn ze te lang, dan kun je ze zelf knippen. Lukt dit niet, dan kun je het laten doen door de dierenarts.

Konijn en knaagdieren vervoeren naar de dierenarts

Konijnen en knaagdieren zijn gevoelig voor stress en vinden het zien van bijvoorbeeld een hond op een halve meter afstand in de wachtkamer erg stressvol. Een veilige en afgeschermde ruimte in de draagmand is daarom belangrijk.

Verder moet het konijn gemakkelijk uit het reismandje te halen zijn. Konijnen kunnen flink spartelen, waardoor ze zelfs hun rug kunnen breken.

Neem je het konijn mee in de kooi? Leg dan kranten op de bodem. Fijnere bodembedekking kan alle kanten op vliegen en huidirritaties veroorzaken bij (hecht)wondjes.

Kosten van medische zorg voor je knaagdier

De kosten voor de zorg en behandeling van konijnen, hamsters en cavia's zijn afhankelijk van verschillende factoren.

Neem voor meer informatie contact met ons op. We vertellen je graag meer.

Did this article help you?

Please select what suits your situation or type on your own. We greatly appreciate your feedback.

Thank you!

We really appreciate it

Contact a veterinarian

Error

An error has occurred. This application may no longer respond until reloaded.