Waar moet je op letten als je een konijn wil kopen?

Is de vacht van je konijn gezond en glanzend? Zijn zijn ogen en oren schoon? Beweegt hij makkelijk? 

Mag je konijn loslopen in huis? Kijk dan uit met losliggende kabels. Blijf ook altijd in de buurt als er kleine kinderen zijn.

Haal je konijn ten slotte niet te vroeg weg bij zijn moeder. De ideale leeftijd is zeven tot acht weken.

Wat heb je nodig wanneer je een konijn wil kopen?

Als je je konijn een comfortabel thuis wil geven, heb je een hok, voerbak en waterfles nodig. Zorg dat je konijn minimaal vier vierkante meter per hok ruimte heeft. Een afgeschermd deel in een buitenhok is een must. Zo kan je konijn schuilen.

Let er ook op dat het hok voor je konijn hoog genoeg is. Je konijn moet op zijn achterpoortjes kunnen staan en kunnen springen en graven. Laat je konijn regelmatig loslopen. Beweging helpt zijn spijsvertering. Verder kan een speciale konijnennagelschaar handig zijn.

Waarom kies je best voor twee konijnen?

Konijnen zijn gezelschapsdieren. Alleen zullen ze zich eenzaam voelen. Kies daarom voor twee konijnen. Ze verzorgen elkaar en spelen met elkaar. Dat natuurlijke gedrag verlaagt hun stressniveau.

Een vrouwtje heeft vaak een feller karakter dan een mannetje. Neem je twee konijnen? Dan kies je best voor een vrouwtje en een mannetje. Zorg dat minstens een van beide gesteriliseerd of gecastreerd is om nestjes te voorkomen. Laat het geslacht van je konijnen steeds verifiëren door je dierenarts.

Welk eten heb je nodig als je een konijn wil kopen?

Geef je konijn iedere dag hooi of vers gras. Kies voer met de juiste samenstelling om overgewicht, diarree en tandproblemen bij je konijn te voorkomen. Vraag je dierenarts om advies. Lees ook ons artikel over een konijn dat niet eet. Lees hier meer over konijnenvoeding.

Waarvoor moet je een konijn laten inenten?

Konijnen lopen het risico om besmet te raken met myxomatose en VHD. Lees hier alles over het laten inenten van je konijn.

Neem contact op met een dierenarts

Fout

Er is een fout opgetreden. Deze toepassing reageert mogelijk niet meer totdat deze opnieuw wordt geladen.