1. Konijnen zijn sociale dieren

Wanneer je zelf niet voldoende tijd hebt om je konijn aandacht te geven, heeft hij gezelschap nodig. Vooral in de donkere wintermaanden wanneer je weinig buitenkomt, mag je konijn niet alleen zijn. Je zet best een vrouwtje en een gecastreerd mannetje bij elkaar.

2. Je konijn moet kunnen bewegen

Voor zowel de fysieke als mentale gezondheid van je konijn, moet hij kunnen bewegen. Konijnen zijn nieuwsgierig en verkennen graag hun leefomgeving. Beweging vermindert het risico op overgewicht en verveling.

3. Voorzie je konijn van speelgoed

Verstop eten in kartonnen dozen en speeltjes. Je konijn zal zich uren kunnen amuseren.

4. Aaien, niet oppakken

Een konijn is een prooidier. Ze worden dan ook niet graag opgepakt. Geef je konijn aandacht terwijl hij in zijn hok zit. Benader hem altijd langs de voorkant. Laat je konijn jou eerst benaderen voor je hem aait.

Konijnen vinden het niet leuk om geaaid te worden onder hun kin. Je zou zo gebeten kunnen worden. Vermijd ook hun buik en poten.

5. Laat de nagels van je konijn knippen

De nagels van een konijn slijten niet voldoende op een zachte ondergrond. Laat je dierenarts de nagels van je konijn controleren en knippen.

6. Laat je konijn castreren of steriliseren

Voorkom ongewenste nestjes door je konijn te laten steriliseren of castreren. Een gesteriliseerd konijn heeft minder risico op het krijgen van baarmoedertumoren. Ook agressief gedrag vermindert. Lees meer over het laten castreren of steriliseren van je konijn.

7. Laat je konijn vaccineren

Voorkom dodelijke ziektes bij je konijn door hem jaarlijks te laten vaccineren.

VHD wordt verspreid door direct contact tussen konijnen. De besmetting kan ook plaatsvinden via mensen, kleding, schoenen, voer, andere voorwerpen en vlooien. Van VHD zijn geen typische symptomen bekend. Besmette konijnen overlijden vaak plotseling 12 tot 36 uur na een infectie.

Myxomatose wordt verspreid door vlooien en muggen. De symptomen van myxomatose zijn zwellingen en knobbels ter hoogte van het hoofd, oren, lippen, anus en de ogen van je konijn. De verwachte levensduur is op dat moment ongeveer 12 dagen.

8. Geef je konijn de juiste voeding

Konijnen moeten 24 uur per dag hooi hebben. Hooi bevat belangrijke voedingsstoffen en vezels die de darmwerking van je konijn stimuleren. Dankzij hooi slijt het gebit van je konijn op een natuurlijke manier af. Verkeerd afgesleten tanden kunnen namelijk gebitsproblemen bij je konijn veroorzaken.

Harde brokjes doen de tanden van je konijn ook afslijten. Geef je konijn ongemengde voeding om selectief eetgedrag te voorkomen. Niet zeker over de kwaliteit? Vraag advies aan je dierenarts. Geef je konijn niet te veel groenten en fruit in een keer om diarree te voorkomen. Lees hier wat een konijn nog eet. 

Voorzie takken voor je konijn in plaats van een knaagsteen. Zo’n steen kan blaasproblemen bij je konijn veroorzaken.

Controleer dagelijks (in de winter zelfs liefst drie keer per dag) of je konijn voldoende water heeft. Stop in de winter een klein beetje suiker in het water om te voorkomen dat het bevriest.

Een konijn dat geen eetlust heeft, voelt zich niet goed. Eet je konijn niets meer? Dan is het van levensbelang om direct contact op te nemen met je dierenarts.

9. Hou het achterwerk van je konijn schoon

Voeding met een hoog vochtgehalte kan diarree bij je konijn veroorzaken. Diarree en urine trekken vliegen aan die eitjes leggen. De maden eten zich een weg door het spierweefsel van je konijn met een dodelijke afloop als gevolg.

Verschoon het hok van je konijn (vooral in de zomer) regelmatig. Controleer je konijn op maden. Je kan ook een preventieve spray aankopen bij je dierenarts.

Contact a veterinarian

Error

An error has occurred. This application may no longer respond until reloaded.