Zes tips voor een katvriendelijke kerstboom

Katten zijn nieuwgierig, dat weten we allemaal. Voor je pluizige vriendje ziet de kerstboom er dan ook uit als een reusachtige krabpaal vol fonkelend speelgoed. Helaas is de boom ook gevaarlijk voor je kat en dus een bron van kopzorgen voor jou als baasje. Lees onze gouden tips voor een catproof kerstboom en voorkom een 'kat-astrofe'!

 1. Zorg ervoor dat je kerstboom stevig staat
  Een stabiele, zware voet voor de kerstboom is een must in elk huis met katten. Zet je boom zo dicht mogelijk bij een muur. Zo valt hij niet op een kostbaar stuk als je kat beslist om je kerstboom als klimmuur te gebruiken. Bevestig de kruin met een dunne draad of doorzichtige vislijn aan de muur en/of het plafond, om te voorkomen dat je boom kan kantelen.
 2. De juiste versiering
  Glinsterende slingers maken je kerstboom pas echt af, maar ze bewegen ook bij het kleinste zuchtje wind. Je kat kan dan vast de verleiding niet weerstaan om ermee te spelen en er zelfs een hapje van te nemen. Deze versiering is dan ook niet op haar plaats in een katveilig huis.

  Glazen kerstballen zijn mooi, maar breken makkelijk als een kat beslist om ermee te spelen. Resultaat: een 'uitstapje' naar de dierenarts. Plastic ballen, versieringen van papier of hout en strooien sterren of dennenappels ogen leuk en zijn veel veiliger voor nieuwsgierige, speelse katten.
 3. Laat de onderste takken leeg
  Hang alleen kerstversiering in het midden en de top van de boom. Laat de onderste takken leeg. Zo ziet je kerstboom er nog altijd mooi uit, maar is die niet zo aantrekkelijk voor je kat. Je acrobatische viervoeter kan dan ook niet meer zo snel bij de decoratie.
 4. Wees voorzichtig met de lichtjes
  Bevestig de kerstverlichting stevig aan de takken, zonder kabels die afhangen. Zo vermijd je dat je kat erin verstrikt geraakt. Hou het veilig en hang dus geen kaarsen in de kerstboom. Een uitstekend alternatief voor lichtslingers zijn draadloze leds die je met een afstandsbediening kunt aan- en uitzetten.
 5. Linten en glitter kunnen gevaarlijk zijn
  Voor je kat zijn kerstcadeautjes met glitters, ritselend papier en krullende lintjes een droom die snel in een nachtmerrie kan uitmonden. Kerstboomglitter en verpakkingslintjes kunnen in de darmen van je kat blijven steken en dat is levensgevaarlijk. Leg de pakjes dus pas op kerstavond onder de boom, als jullie allemaal samen zijn. Gooi ook alle lintjes in de prullenbak zodra alle cadeautjes zijn uitgepakt.
 6. Het water in de voet van de kerstboom: niet voor katten
  Het water in de voet van de kerstboom kan aanlokkelijk zijn voor je dorstige, pluizige vriend. Wees daarom voorzichtig met meststoffen en zorg ervoor dat je kat niet bij het water kan. Dek het water in de voet van de kerstboom af met karton of folie, zodat je huisdier er niet bij kan.

 

We wensen jou en je kat(ten) een vrolijke en pluizige kerst!

Neem contact op met een dierenarts

Was dit artikel nuttig voor je?

Duid aan wat bij je past of typ het zelf. We appreciëren je feedback enorm.

Dank je!

Wij waarderen het heel erg

Fout

Er is een fout opgetreden. Deze toepassing reageert mogelijk niet meer totdat deze opnieuw wordt geladen.