Lees ook ons artikel over blaasgruis bij katten.

Wat zijn blaasstenen bij een hond?

Blaasstenen zijn samengeklonterde afvalstoffen in de urine van je hond. 

Blaasstenen in de plasbuis

De kans dat je reu blaasproblemen krijgt is groter. Een teefje kan blaasstenen makkelijker uitplassen. Bij een reu kunnen ze vast komen te zitten in zijn plasbuis.

Er bestaan vier types blaasstenen:

  • Struvietstenen
  • Calcium-oxalaatstenen
  • Cysteïnestenen
  • Uraatstenen

Wat zijn de symptomen van blaasstenen bij een hond?

De symptomen van blaasstenen en blaasgruis lijken op die van een blaasontsteking. Wanneer je hond vaak plast, meerdere keren kleine plasjes doet of als er bloed in zijn urine zit, kan hij last hebben van blaasstenen.

Kan je hond helemaal niet meer plassen? Dan kan zijn plasbuis verstopt zitten. Neem direct contact op met je dierenarts.

Wat is de oorzaak van blaastenen bij een hond?

Blaasgruis is vaak het gevolg van een bacteriële ontsteking, maar kan ook veroorzaakt worden door bepaalde medicijnen.

Dalmatiërs, Engelse bulldogs en dwergschnauzers zijn extra gevoelig voor blaasgruis.

Waarom zou je blaasstenen bij je hond laten behandelen?

Een verstopte plasbuis kan levensgevaarlijk zijn voor je hond. Neem daarom zo snel mogelijk contact op met je dierenarts.

Blaasstenen bij een hond: de diagnose

Blaasstenen worden vastgesteld door een urine- en röntgenonderzoek en/of een echografie. Met een echografie kunnen zelfs de kleinste blaasstenen gedetecteerd worden.

blaasstenen-hond-in-blaas.jpg

Blaasstenen in de blaas.

Blaasstenen bij een hond: de behandeling

De behandeling voor blaasstenen bij een hond hangt af van het type blaassteen. Over het algemeen is het belangrijk dat je hond voldoende drinkt.

Struvietstenen

Struvietstenen zijn de meest voorkomende blaasstenen. Ze ontstaan door chronische infecties in de blaas van je hond. Struvietstenen kunnen operatief verwijderd worden. Daarna wordt de urine van je hond gecontroleerd. Struvietstenen kunnen eventueel ook met aangepaste voeding verholpen worden.

Struviet kristallen in de plasbuis

Calcium-oxalaatstenen

Calcium-oxalaatstenen komen na struvietstenen het vaakst voor bij honden. De stenen kunnen alleen operatief verwijderd worden.

Cysteïnestenen

Cysteïne zit in eiwitrijke voeding en wordt door de nieren van je hond gefilterd. Nemen de nieren van je hond dit eiwit niet goed op? Dan komt er cycsteïne in de urine terecht. Zo ontstaan cycteïnestenen die enkel operatief verwijderd kunnen worden. Daarna wordt het dieet van de hond aangepast.

Dit soort blaassteen komt vooral voor bij Engelse bulldogs, bassethounds, New Foundlanders en mastiffs.

Uraatstenen

Uraatstenen komen vooral voor bij dalmatiërs en Engelse bulldogs. Laat via een DNA-test onderzoeken of je hond vatbaar is voor uraatstenen. Deze stenen moeten operatief verwijderd worden. Daarna moet je hond op een eiwitarm dieet.

Blaasgruis bij je hond voorkomen

Hoe meer je hond drinkt, hoe kleiner de kans dat hij blaasstenen krijgt. Zorg ook dat je hond geen overgewicht heeft. Je kan via een DNA-test laten onderzoeken of je hond vatbaar is voor blaasstenen.

blaasstenen-hond-gen-1.jpg

In bovenstaande tabel zijn de vader en moeder drager van het gen (Aa). 25 procent van hun nakomelingen hebben het gen niet, 50 procent is drager en 25 procent van hun nakomelingen zal sowieso last hebben van blaasstenen.

blaasstenen-hond-gen-2.png

In deze tabel is enkel de vader drager van het gen. Geen van hun nakomelingen zullen sowieso last hebben van blaasstenen. 50 procent van hun nakomelingen hebben het gen niet en 50 procent drager is van het gen.

Neem contact op met een dierenarts

Fout

Er is een fout opgetreden. Deze toepassing reageert mogelijk niet meer totdat deze opnieuw wordt geladen.