Waarom eten honden stront?

Waarom een hond stront eet, is niet altijd duidelijk. Het gedrag komt vaker voor bij puppy’s en zwerfhonden. Soms nemen puppy’s coprofagie over van hun moeder. Teefjes eten over het algemeen vaker stront dan reuen. Zo houden ze hun nest schoon.

Normaal gezien stoppen jonge honden vanzelf met stront eten. Besteed niet te veel aandacht aan hun gedrag. Zo verliezen ze hun interesse. Wanneer je puppy’s te snel bij hun moeder weghaalt, kan coprofagie langer aanhouden.

Sommige honden eten stront uit angst. Om dit gedrag te voorkomen, straf je je hond best niet tijdens zijn zindelijkheidstraining. Coprofagie komt ook vaker voor bij honden met een tekort aan voedingsstoffen. Door stront van andere honden en dieren te eten, proberen ze het tekort aan te vullen. 

Ook parasieten kunnen coprofagie veroorzaken. 

Maar de meest voorkomende oorzaak van coprofagie is honger. Vaak zullen honden die op dieet zijn alles opeten wat ze kunnen vinden, ook stront.

Giardia darmparasiet

Door het eten van stront kan je hond besmet raken met Giardia. Deze darmparasiet is besmettelijk. Lees ook ons artikel over Giardia bij honden.

Wat kan jij doen?

Je vindt online de meest gekke oplossingen voor coprofagie maar zolang je de oorzaak niet kan achterhalen is de kans op succes klein. Coprofagie veroorzaakt door honger kan je het best oplossen door het gedrag van je hond consequent te corrigeren. Eventueel kan gedragstherapie daarbij helpen.

Blijft je hond stront eten? Neem dan contact op met een AniCura-dierenarts om eventuele lichamelijke afwijkingen uit te sluiten.

Neem contact op met een dierenarts

Fout

Er is een fout opgetreden. Deze toepassing reageert mogelijk niet meer totdat deze opnieuw wordt geladen.