Net een pup?

Onze dierenartsen wijzen je de weg met een gratis Puppy Wijzer. Ga naar: onze Puppy Wijzer

KCS hond

KCS is een oogaandoening die bij honden regelmatig voorkomt. De traanklieren van honden met KCS maken te weinig traanvocht aan. Het traanvocht zorgt dat het hoornvlies vochtig en schoon blijft. Als er te weinig traanvocht aangemaakt wordt, raakt het hoornvlies geïrriteerd en ontstoken. 

KCS hond: de symptomen

Hoe langer je hond aan KCS lijdt, hoe minder traanvocht er wordt aangemaakt. Je kan KCS bij je hond herkennen aan:

  • vaker knipperen
  • knijpen met de ogen
  • rode ogen
  • doffe ogen
  • ooguitvloeiing
  • donker pigment

Het is bij KCS belangrijk om er zo vroeg mogelijk bij te zijn. Laat bij twijfel de ogen van je hond altijd onderzoeken door je dierenarts. 

Er kan ook iets anders aan de hand zijn. Lees ook ons artikel over oogproblemen bij honden.

KCS hond: de oorzaak

KCS wordt veroorzaakt door het immuunsysteem van de hond in kwestie. Maar ook een oogontsteking, beschadiging van de traanklieren of bepaalde medicijnen kunnen KCS veroorzaken.

KCS kan bij elke hond voorkomen, maar komt vooral voor bij oudere honden. Volgende rassen lopen meer risico op het ontwikkelen van KCS:

Waarom zou je KCS bij je hond laten behandelen?

Als KCS bij je hond niet op tijd behandeld wordt, kunnen er littekens op het hoornvlies ontstaan. Hierdoor kan je hond blind worden.

KCS hond: de diagnose

Tijdens een oogonderzoek meet je dierenarts de vochtproductie in het oog van je hond. Daarnaast kijkt je dierenarts na of het hoornvlies beschadigd is.

KCS hond: de behandeling

Je hond krijgt speciale oogdruppels of oogzalf. Tot de medicatie werkt, zal je je hond kunsttranen moeten toedienen zodat zijn oog vochtig blijft. Ook voor een beschadigd hoornvlies krijgt je hond medicatie. Je hond zal regelmatig op controle moeten komen. Volg het advies van je dierenarts.

Heb je nog vragen over KCS bij je hond? Neem gerust contact op met een AniCura-dierenarts.

Neem contact op met een dierenarts

Fout

Er is een fout opgetreden. Deze toepassing reageert mogelijk niet meer totdat deze opnieuw wordt geladen.