Wanneer wisselen pups hun tanden?

Een puppy wordt zonder tanden en kiezen geboren. Wanneer hij drie tot zes weken oud is, krijgt hij melktanden. Na ongeveer twee maanden is zijn melkgebit compleet. Een melkgebit bestaat uit 28 tanden.

Wanneer je puppy drie tot vier maanden oud is, begint hij tanden te wisselen. De voortanden en snijtanden wisselen eerst. De kiezen volgen wanneer je puppy vier tot zeven maanden oud is.

Een volwassen gebit bestaat uit 42 tanden en heeft meer ruimte nodig. De achterste kiezen wisselen niet. Over het algemeen wisselen grotere rassen iets eerder hun tanden dan kleinere rassen.

Soorten tanden 

Doorkomen 

Wissel 

Snijtanden

3-4 weken 

3-5 maanden 

Hoektanden 

3-5 weken 

5-7 maanden 

Premolaren 

4-12 weken

4-6 maanden 

Molaren 

 

4-7 maanden

Symptomen tanden wisselen pup

Het wisselen van de tanden doet normaal gezien geen pijn. Je puppy bijt meer dan normaal wanneer hij tanden wisselt. Beloon je hond niet voor het vertonen van bijtgedrag. Soms kan een puppy die tanden wisselt wat ziek zijn en diarree hebben.

Mogelijke afwijkingen aan het gebit van je puppy

Laat het gebit van je puppy regelmatig controleren door je dierenarts. Zo kan er bij afwijkingen worden ingegrepen. 

Het zou kunnen dat er een melktand blijft zitten terwijl de blijvende tand al doorbreekt. De blijvende tand groeit dan in de verkeerde richting en kan een tandvleesontsteking veroorzaken. Zo'n persisterende melktand wordt onder narcose verwijderd. 

Bij een afgebroken melktand ligt het zenuwkanaal vaak open. Bacteriën hebben vrij spel en kunnen een infectie in het wortelpunt veroorzaken. De blijvende tand kan hierdoor beschadigd raken.

Links een afgebroken tand en rechts een afgebroken tand met open zenuwkanaal 

Bij malocclusie sluit het onder- en het bovengebit van je puppy niet goed op elkaar aan. De onderkaak kan langer zijn dan de bovenkaak of omgekeerd. Dat kan zorgen voor meer tandplak en de onderste hoektanden kunnen in het gehemelte van je hond prikken.

Te veel melktanden kunnen infecties veroorzaken door eetresten die achterblijven. Heeft je hond te weinig tanden omdat ze niet doorgekomen zijn? Via een röntgenfoto gaat je dierenarts na of er eventueel chirurgisch melktanden verwijderd moet worden.

Behandeling van een afwijking in het gebit van je puppy

Een afwijkende (hoek)tand kan behandeld worden door het trekken van de tand, het inkorten van tanden of een corrigerende beugel. Vraag je dierenarts om advies.

Wil je meer weten over het gebit van je puppy? Neem dan gerust contact op met een AniCura-dierenarts. Vergeet ook niet om te starten met tandenpoetsen zodat je pup het gewoon wordt.

Neem contact op met een dierenarts

Fout

Er is een fout opgetreden. Deze toepassing reageert mogelijk niet meer totdat deze opnieuw wordt geladen.