Slaap bij een hond

Voor je hond is een goede nachtrust belangrijk om alle prikkels van de dag te verwerken en te ontstressen. De verwerking van prikkels gebeurt in de remslaap. Een hond die te weinig slaapt, kan last krijgen van gedrags- en gezondheidsproblemen.

Hoeveel slaapt een hond gemiddeld?

Honden slapen niet aan een stuk door. Puppy’s hebben het meeste slaap nodig. Ze slapen gemiddeld achttien tot twintig uur per dag. Een volwassen hond zal gemiddeld twaalf tot veertien uur per dag slapen. Oudere honden zullen iets langer slapen, zo’n zestien tot achttien uur per dag.

Slaapt je hond langer dan gemiddeld? Dan is er fysiek of mentaal iets mis. Raadpleeg bij twijfel je dierenarts.

Slaaphouding van een hond

Een hond zal af en toe zijn benen strekken of veranderen van slaapplek. Daarom geef je jouw hond best meerdere plekken om te slapen. Je hond kiest elke keer een andere slaaphouding. Soms slapen honden met hun ogen (half)open. Dat kan voor een keer geen kwaad.

Slaapt je hond op zijn zij? Dan voelt hij zich enorm op zijn gemak. 

Er zijn ook honden die in een bolletje slapen. Dat is een defensieve houding. Je hond trekt zijn pootjes onder zijn lichaam. Zo beschermt hij zijn lichaam en behoudt hij zijn lichaamswarmte.

Ligt je hond plat op zijn buik met zijn poten naar voor en achter uitgestrekt? Dat wordt de supermanpositie genoemd. je hond ligt comfortabel, maar hij kan direct opspringen. Vaak neemt je hond deze slaaphouding aan als hij nog veel energie heeft.

Als je hond met uitgestrekte poten ligt, voelt hij zich op zijn gemak.

Een hond die op zijn buik slaapt, slaapt niet vast en kan direct rechtspringen. 

Waarom zou je jouw hond in je bed laten slapen?

Samen met je hond slapen verlaagt het stressniveau van beide partijen. Je zou ook sneller in slaap kunnen vallen omdat je elkaar warm houdt.

Langs de andere kant kan je hond vuil mee in bed nemen. Honden bewegen ook in hun slaap. Ze kunnen je onbewust een aantal keer wakker maken ’s nachts. Bovendien kan je makkelijker huidinfecties zoals ringworm oplopen door met je hond in bed te slapen.

Wanneer je allergisch bent, is het niet aangeraden om samen met je hond te slapen.

Wat te doen als je hond snurkt? 

Raadpleeg je dierenarts wanneer je hond consistent en langdurig snurkt. Mogelijke oorzaken van snurken zijn: 

  • anatomie (Lees meer in ons artikel over BOS bij honden.)
  • obstructie 
  • gezwel
  • allergieën (Lees meer in ons artikel over hooikoorts bij honden.)
  • overgewicht
  • gebitsproblemen (Lees meer in ons artikel over tanden poetsen bij een hond.)
  • schimmelinfectie

Welke hondenrassen mogen buiten slapen?

Of je hond buiten kan slapen, hangt af van het ras. Een dalmatiër kan je niet buiten laten slapen, maar een bordercollie of een husky kan dat wel. Laat je hond niet afwisselend binnen en buiten slapen. Zo kan hij zijn vacht niet aanpassen naar zijn wintervacht. Het is aangeraden om je hond tot een jaar oud binnen te laten slapen.

Moet ik mijn hond in een bench laten slapen?

Je hond in een bench laten slapen kan handig zijn voor de zindelijkheidstraining bij puppy’s. Je kan zo ook vermijden dat je hond ’s nachts aan je meubels knabbelt.

Kan je hond dromen?

Soms dromen honden dat ze achter iets aan lopen. Je kan de spieren van je hond zien samentrekken. Dat kan absoluut geen kwaad.

Neem contact op met een dierenarts

Fout

Er is een fout opgetreden. Deze toepassing reageert mogelijk niet meer totdat deze opnieuw wordt geladen.