Wat is acne bij katten?

In de haarzakjes van de vacht van je kat zitten talgklieren. Deze klieren produceren talg, een olieachtige vloeistof die de vacht van je kat waterdicht, zacht en glad houdt.

Op de lippen, oogleden, kin en aan de basis van de staart van je kat bevinden zich grote talgklieren. Door deze talgklieren tegen voorwerpen en mensen te wrijven, markeren katten hun territorium.

Wat zijn de symptomen van kattenacne?

Heeft je kat last van acne? Dan zal zijn huid en vacht vet worden. De kin van katten met een lichtkleurige vacht ziet er geel en vet uit.

Herken je een van deze symptomen bij jouw kat? Neem dan contact op met je dierenarts.

Wat is de oorzaak van acne bij katten?

Kattenacne treedt op wanneer de talgklieren van je kat overactief werken. De haarzakjes raken verstopt. Zo ontstaan er mee-eters die tot bacteriële infecties of schimmelinfecties van de haarzakjes kunnen leiden.

Waarom zou je acne bij katten laten behandelen?

De meeste katten hebben weinig last van kattenacne. Maar in ernstige gevallen kan je kat een huidinfectie oplopen.

Acne bij katten: de diagnose

Kattenacne wordt door je dierenarts vastgesteld tijdens een consultatie.

Acne bij katten: de behandeling

Hoe vroeger je kattenacne opmerkt, hoe beter. Om acne bij katten te behandelen, moet de overtollige talg worden verwijderd. Dat doe je door de plek een of twee keer per dag met een antibacterieel product te wassen. Is de acne ernstig? Dan krijgt je kat een antibioticakuur of een behandeling tegen schimmelinfecties.

Neem contact op met een dierenarts

Fout

Er is een fout opgetreden. Deze toepassing reageert mogelijk niet meer totdat deze opnieuw wordt geladen.