Met je kat naar de dierenarts

Vroeg of laat moet elke kat naar de dierenarts voor een vaccinatie of een jaarlijkse controle. Er zijn verschillende redenen waarom je kat gestrest kan raken. Met onze tips verloopt een bezoek aan je dierenarts voor jou en je kat relaxter.

De transportmand

Zet de transportmand van je kat permanent in je woning. Laat het deurtje open en leg er een zacht dekentje en een beloning in. Maak van de reismand een veilige plek waar je kat graag een dutje doet. Zo associeert je kat de mand met positieve herinneringen. Het is makkelijker om je kat als kitten al te laten wennen aan een transportmand. Maar ook oudere katten kunnen eraan wennen. 

Lukt het je niet om je kat uit vrije wil in de transportmand te krijgen? Zet de mand dan op de achterkant met het deurtje naar boven. Zo kan je je kat er met zijn achterste poten eerst in laten zakken.

In de auto

Laat je kat als kitten al aan een auto wennen. Zet je kat niet alleen in de auto om naar de dierenkliniek te gaan. Neem hem mee op korte ritjes in een reismand waarin hij zich veilig voelt. Wordt je kat snel wagenziek? Vraag de gepaste medicatie aan je dierenarts.

Bij de dierenarts

Zit je kat niet graag in de wachtruimte bij de dierenarts? Laat hem dan in de auto wachten terwijl jij je bij de receptie aanmeldt. Vraag of je eventueel op een afgezonderde plek mag wachten. Zet de transportmand op een hoge plek. Katten houden hun omgeving graag in het oog en voelen zich veiliger als ze op een hoge plek zitten. Leg eventueel een dekentje over de transportmand heen om stress te verminderen.

Feliway

Het feromoon Feliway lijkt op de geur van je kat en heeft een kalmerend effect. Gebruik Feliway in de auto of in de reismand van je kat. Feliway is verkrijgbaar als spray of in een verstuiver die je in het stopcontact steekt. Verstuif het feromoon ongeveer vijftien minuten voor jullie vertrekken in de auto of in de transportmand van je kat.

Is je kat agressief? Dan is het eventueel een goed idee om je kat een kalmeermiddel te geven. Vraag advies aan je dierenarts

Neem contact op met een dierenarts

Fout

Er is een fout opgetreden. Deze toepassing reageert mogelijk niet meer totdat deze opnieuw wordt geladen.