Inslapen van een kat

Soms moet je als baasje de hartverscheurende keuze maken om je kat te laten inslapen. Het welzijn van je kat is hierbij het allerbelangrijkste. Je dierenarts zal samen met jou de opties bekijken.

Inslapen van een kat

Het laten inslapen van je kat is de moeilijkste beslissing die je als baasje zal moeten maken. Als dierenarts kunnen wij je bijstaan en adviseren.

Wanneer kan je je kat best laten inslapen?

Als baasje wil je dat je kat zo lang mogelijk bij je blijft. Maar soms gaat de levenskwaliteit van je kat er zo op achteruit dat het beter is om hem te laten inslapen. Ga langs bij je dierenarts en bespreek de mogelijkheden. Wij kunnen de keuze niet voor jou maken, maar we kunnen je wel op een objectieve manier adviseren.

Hoe verloopt het laten inslapen van een kat?

Je kan je kat thuis of bij de dierenarts laten inslapen. Het kan soms helpen dat je kat in zijn vertrouwde omgeving blijft. Dat bespaart jou en je kat de stress van de autorit en het bezoek aan de dierenarts. 

Je dierenarts zorgt dat je kat zo rustig mogelijk is. Dan krijgt je kat een eerste injectie waardoor hij wat suffer wordt. Hij zal zich nog wel bewust zijn van de omgeving. Het inwerken van dit middel duurt ongeveer 5-10 minuten. Je zal even alleen gelaten worden om rustig afscheid te nemen. Door een tweede injectie met overdosis slaapmiddel in de voorpoot valt je kat dieper in slaap tot zijn hart stopt met kloppen. Je kat voelt geen pijn. De dierenarts zal altijd na de laatste injectie luisteren naar het hart met een stethoscoop om te controleren of het nog klopt. Nadat je kat is ingeslapen, mag je nog even blijven.

Nadat je kat is ingeslapen

Bedenk op voorhand wat je met het lichaam van je overleden kat wil doen. Zo hoef je achteraf geen moeilijke beslissingen meer te maken. Er zijn verschillende manieren: 

  • je kat in je achtertuin begraven indien dit volgens de reglementering van je gemeente toegestaan is. Vraag dit altijd na bij je gemeente. 
  • je kat begraven op een dierenbegraafplaats 
  • je kat collectief of individueel laten cremeren.

Wat zijn de kosten voor het laten inslapen van je kat?

De kosten om je kat te laten inslapen, hangen af van waar je je kat laat inslapen. Een huisbezoek is bijvoorbeeld duurder dan een consulatie bij je dierenarts. Neem gerust contact op met je dierenarts voor meer informatie over deze moeilijke beslissing. Bij Anicura staan we je graag bij.

Neem contact op met een dierenarts

Fout

Er is een fout opgetreden. Deze toepassing reageert mogelijk niet meer totdat deze opnieuw wordt geladen.