De succesvolle operatie van poes Pénélope

Maak kennis met Pénélope, een kattin van 1,5 jaar die zich een maand geleden plots anders begon te gedragen. De eens zo rustige, lieve kat werd uit het niets agressief, kreeg regelmatig epileptische aanvallen en had evenwichtsproblemen. Er was duidelijk iets mis, maar wat?

Toen haar baasje de problemen opmerkte, werd Pénélope meteen naar één van onze dierenartsen gebracht. Daar voerden ze een schedelscan uit.

De diagnose? Aangeboren afwijking van de craniumstructuur, ontwikkeling van hydrocefalie in de hersenen in een gevorderd stadium en een opmerkelijke vermindering van het hersenweefselvolume.

Hydrocefalie is een aandoening die optreedt als er zich abnormaal veel hersenvocht opstapelt in de hersenkamers (een soort holtes in de hersenen) en/of de ruimte tussen de hersenvliezen. Dit vocht heet 'hersenvocht' of cerebrospinale vloeistof (CSV).

De ziekte wordt veroorzaakt door een verstopping van de vochtafvoerkanalen in de hersenen. Als deze kanalen vernauwd of verstopt raken, kan het hersenvocht niet uit de hersenen wegvloeien. Dit komt voor als het dier een ontsteking of tumor heeft (verworven hydrocefalie), maar het kan ook erfelijk zijn (aangeboren hydrocefalie). In beide gevallen is het volume van de hersenkamers te groot, waardoor de druk in de hersenen toeneemt en het hersenweefsel krimpt.

De prognose zag er erg zorgwekkend uit. Medische behandelingen werken slechts kort en dus was er een complexe operatie nodig om Pénélope er op lange termijn weer bovenop te helpen. De slaagkans van zo'n operatie? Tussen 50 en 80 %.

Pénélopes baasje besloot de dierenartsen te vertrouwen en maakte een afspraak voor de operatie. Tijdens de operatie maakten de chirurgen een kunstmatig drainagekanaal tussen de hersenen en de buikholte ('ventriculoperitoneale shunt' of VP-shunt) waardoor het hersenvocht naar de buikholte kan afvloeien, waar het opnieuw in het lichaam wordt opgenomen. De operatie verloopt in drie stadia: eerst wordt er een katheter in de hersenkamers geplaatst, dan een katheter in de buikholte, en tot slot worden beide buisjes met behulp van een miniventiel met elkaar verbonden.

Na een lange, hypernauwkeurige én geslaagde operatie werd Pénélope wakker in de verkoeverruimte. Een paar dagen later kon ze weer bewegen en mocht ze naar huis. Intussen heeft ze zelfs ontdekt hoe leuk het is om met speelgoed te spelen, iets wat ze nog nooit had gedaan. Nu is Pénélope een gelukkige kat die veel spint en van elke seconde van haar leven geniet.

Normale circulatie van hersenvocht (Wikibook.org - Neurowetenschappen)

Neem contact op met een dierenarts

Fout

Er is een fout opgetreden. Deze toepassing reageert mogelijk niet meer totdat deze opnieuw wordt geladen.