Hoelang slaapt een kat of kitten gemiddeld? 

Katten slapen vooral overdag. Een volwassen kat slaapt minstens 16 uur per dag. Een kitten heeft meer slaap nodig. Ze slapen maar liefst 20 tot 24 uur per dag.

Een slapende kat is niet altijd in een diepe slaap. Tijdens zo’n dutje werken hun zintuigen nog. Ze liggen in een houding waarbij ze snel kunnen reageren op een prooi. 

Slaapt je kat langer dan anders? Dan kan er fysiek of mentaal iets niet in orde zijn. Raadpleeg bij twijfel altijd je dierenarts. 

Slaaphouding van een kat

Katten slapen graag met een dekentje of kussen. Ze houden van een hoge slaapplek zodat ze hun omgeving goed in de gaten kunnen houden. Zorg voor meerdere slaapplekken in huis. 

Een kat kan in verschillende houdingen slapen. Een kat die op zijn rug ligt, voelt zich op zijn gemak.

Ligt je kat op zijn zij? Dan voelt hij zich ook op zijn gemak. Katten die op hun zij liggen zijn vaak in een diepe slaap. Laat hen dan met rust.

Een kat die in een halve cirkel opgekruld ligt met zijn staart rond zijn lichaam en zijn hoofd op zijn borst ligt in een defensieve houding. Hij beschermt zijn lichaam tegen potentieel gevaar en behoudt zijn lichaamswarmte. In deze slaappositie laat je jouw kat best met rust.

Ligt je kat op zijn buik met zijn poten en staart onder zijn lichaam? Dan voelt je kat zich op zijn gemak. Deze slaaphouding wordt de broodhouding genoemd.

Een kat die zijn poten uitstrekt, voelt zich erg op zijn gemak. Stoor je kat niet wanneer hij in deze slaappositie ligt.

Waarom zou je jouw kat mee in bed laten slapen?

Met je kat in bed slapen verlaagt stress. Samen val je bovendien sneller in slaap.

Aan de andere kant kan je kat vuil van buiten mee in bed brengen. Je zal je lakens vaker moeten verschonen. Katten zijn ’s nachts actief. Ze kunnen je meerdere keren onbewust uit je slaap halen. Bovendien kan je makkelijker huidinfecties oplopen zoals ringworm.

Wanneer je allergisch bent, is het niet aangeraden om samen met je kat te slapen. 

Waarom willen katten mee in bed slapen? 

Katten houden van warmte. Als ze bij je liggen hoeft hun lichaam niet hard te werken om warm te blijven. Verder is je bed de meeste comfortabele plek voor een dutje. Naast jou hoeft je kat minder op zijn hoede te zijn. Bovendien genieten ze van qualitytime met hun baasje. Jouw geur biedt hen troost.

Wat moet je doen als je kat snurkt?

Een ontspannen kat of een kat in een diepe slaap snurkt af en toe. Consequent en langdurig snurken kan een symptoom zijn van een onderliggend probleem. Raadpleeg je dierenarts bij twijfel. Mogelijke medische redenen waarom je kat snurkt zijn:

Neem contact op met een dierenarts

Fout

Er is een fout opgetreden. Deze toepassing reageert mogelijk niet meer totdat deze opnieuw wordt geladen.