Artrosebehandeling

Artrose bij huisdieren is helaas niet te genezen, maar met de juiste behandeling hou je de aandoening onder controle.

Wat houdt een artrosebehandeling bij een huisdier in?

Voor een AniCura-dierenarts de artrosebehandeling start, wordt er gecontroleerd of je huisdier aan artrose lijdt. De pijnlijke en progressieve ontsteking van de gewrichten is een van de meest voorkomende oorzaken van kreupelheid bij huisdieren. 1 op de 5 huisdieren krijgt vroeg of laat te maken met artrose. Artrose is een aandoening die alleen maar verergert. 

Na de diagnose zal een AniCura-dierenarts een behandelplan op maat voorstellen. De behandeling varieert. Soms is een operatie noodzakelijk, maar ook aangepaste voeding, meer beweging en eventueel medicatie kunnen deel uitmaken van het behandelingsplan. Lees hier wat je zelf kan doen om het leven van je huisdier met artrose te vergemakkelijken.

Waarom artrose bij je huisdier laten behandelen? 

Artrose is pijnlijk. De aandoening veroorzaakt stijve en gezwollen gewrichten en kreupelheid bij je huisdier. De levenskwaliteit van je huisdier gaat achteruit. Artrose maakt alle leuke, dagelijkse activiteiten zoals wandelen, rennen en zwemmen steeds lastiger. 

Zijn de achterpoten van je huisdier aangetast? Dan komt hij moeizaam recht. Wanneer zijn voorpoten pijn doen, maakt hij korte, hoekige stappen. Vertoont je huisdier een van deze symptomen? Laat hem dan ongeacht zijn leeftijd onderzoeken. Zo voorkom je dat je trouwe viervoeter onnodig pijn lijdt.

Hoe wordt artrose bij huisdieren behandeld?

Er bestaat geen standaardbehandeling voor artrose. Het behandelplan hangt af van de volgende factoren:

  • de oorzaak van de artrose
  • de ernst van de schade in het gewricht
  • sterkte van de spieren
  • overgewicht
  • leeftijd
  • andere lichamelijk problemen

De schade door artrose in een gewricht is niet meer te herstellen, maar met de juiste behandeling voorkom je verdere slijtage. In sommige gevallen is het gewricht zo hard aangetast dat een gewrichtsprothese de enige oplossing is.

De eerste stap in het behandelplan is de oorzaak van de artrose wegnemen met een operatie. Daarna volgt je huisdier een behandeltraject om verdere slijtage te voorkomen en eventuele pijn te bestrijden.

Een optimaal gewicht

Door artrose beweegt je huisdier minder en verliest hij spiermassa. Omdat hun eetlust hetzelfde blijft, hebben veel huisdieren met artrose last van overgewicht. Hoe zwaarder je huisdier is, hoe meer hij zijn gewrichten belast.

Een huisdier met artrose heeft dus baat bij een gezond gewicht. Bovendien maakt vetweefsel stoffen aan die een ontstekingsreactie in stand houden en zelfs verergeren.

Versterken van spieren en gewrichten

Omdat je huisdier minder beweegt, is het belangrijk om zijn spieren en gewrichten sterk te houden zonder de gewrichten te veel te belasten. Dit kan bijvoorbeeld door fysiotherapie voor dieren.

Artrose huisdier medicatie en voedingssupplementen

Medicijnen en voedingssupplementen zijn in de meeste gevallen aanbevolen. Ze zullen de pijnklachten verminderen en de verdere ontwikkeling van artrose afremmen.

De behandeling van artrose bestaat uit een combinatie van orthopedie, chirurgie, fysiotherapie en voedingsadvies. De meeste huisdieren kunnen na de behandeling een pijnvrij leven leiden.

Artrose bij huisdieren: levensverwachting

Een huisdier met artrose wordt even oud als een gezonde huisdier. Heeft je huisdier last van vergevorderde artrose en ernstige pijn? Dan heeft dit wel invloed op de levenskwaliteit van je huisdier. Euthanasie is dan vaak de enige oplossing.

Neem contact op met een dierenarts

Fout

Er is een fout opgetreden. Deze toepassing reageert mogelijk niet meer totdat deze opnieuw wordt geladen.