Ga naar de hoofdinhoud

Bloeddonatie bij huisdieren

Het doneren van bloed door huisdieren kan een wereld van verschil maken voor een ziek dier in nood. Een bloedtransfusie is soms de enige manier om het leven van een dier te redden, bijvoorbeeld na een ernstig ongeluk of bij zware bloedarmoede. Een gezond dier dat bloed doneert, geeft een zieke soortgenoot de kans om te herstellen en belangrijke behandelingen te ondergaan.

Een persoon die een zak bloed vasthoudt.

Lees ook: bloeddonatie hond en bloeddonatie kat

Wanneer kan een huisdier bloeddonor worden? #

Niet elk huisdier kan zomaar bloed doneren. Er zijn bepaalde voorwaarden waaraan een dier moet voldoen om als donor in aanmerking te komen. Voor zowel honden als katten is het belangrijk dat ze gezond zijn, geen chronische aandoeningen hebben en geen medicatie gebruiken. Honden moeten minstens 20 kg wegen en katten minimaal 3,5 kg. Daarnaast moeten ze volledig gevaccineerd zijn en regelmatig behandeld worden tegen parasieten zoals vlooien en teken.

Naast deze fysieke eisen is het ook belangrijk dat het dier een rustig en tolerant karakter heeft. Honden en katten moeten bovendien tussen de één en tien jaar oud zijn en mogen nooit eerder een bloedtransfusie hebben gehad of in het buitenland zijn geweest, vanwege mogelijke ziektes die daar voorkomen.

Voorbereiding op de donatie #

Voordat een huisdier bloed mag doneren, onderzoekt de dierenarts eerst grondig de gezondheid van het dier. Dit houdt in dat zowel het lichaam als het bloed nauwkeurig worden gecontroleerd om zeker te zijn dat het dier geschikt is als donor en om de bloedgroep vast te stellen. Bij katten is het meestal nodig om ze vanaf de avond voor de donatie nuchter te houden, terwijl honden normaal mogen eten.

Als blijkt dat het dier geschikt is als donor, kan er een afspraak voor de bloeddonatie worden ingepland. Voor sommige dieren is het fijn als de eigenaar erbij kan blijven om hen gerust te stellen.

Hoe verloopt een bloeddonatie? #

Het doneren van bloed duurt meestal ongeveer anderhalf uur. Bij honden is het een eenvoudige procedure waarbij ze zonder nuchter te zijn bloed kunnen geven. Bij katten verloopt het vaak iets anders: omdat zij doorgaans minder gewend zijn aan medische ingrepen, wordt er vaak gekozen voor een lichte narcose om stress te verminderen. Dit betekent wel dat de kat na de donatie wat tijd nodig heeft om bij te komen en extra vocht krijgt om het bloedverlies te compenseren.

De dierenarts en het team doen hun best om de bloeddonatie zo comfortabel mogelijk te maken voor het dier. In het geval van katten kunnen zij de nacht voor de donatie in de kliniek doorbrengen, waar ze worden gecontroleerd en verzorgd in een rustige ruimte.

Herstel en nazorg #

Bij honden verloopt het herstel na de donatie doorgaans vlot, en ze kunnen vaak direct na afloop weer eten, drinken en wandelen. Voor katten, die vaak onder lichte narcose gaan, kan de nazorg iets intensiever zijn. Na de donatie blijft een kat meestal nog een dag in de kliniek om uit te rusten en te herstellen van de verdoving. Bij thuiskomst is het aan te raden om het dier goed in de gaten te houden, vooral als het een buitenkat is.

De voordelen van bloeddonatie #

Naast het redden van een ander dier, heeft bloeddonatie nog een belangrijk voordeel: het biedt inzicht in de gezondheid van je eigen huisdier. Voor elke donatie controleert de dierenarts de gezondheid van het dier uitgebreid, wat nuttige informatie oplevert over de algehele gezondheidstoestand.

De kosten en frequentie van donatie #

Het doneren van bloed is meestal kosteloos, omdat de kliniek het bloed gebruikt voor medische noodgevallen. Honden kunnen elke drie tot zes maanden bloed doneren, terwijl katten meestal om de zes maanden kunnen doneren. De frequentie hangt af van de behoefte aan bloeddonoren en de gezondheid van het dier.

Twijfels of vragen? #

Het bloeddoneren door huisdieren kan levensreddend zijn, maar het is belangrijk om goed te begrijpen wat de procedure inhoudt. Bij twijfel kun je altijd contact opnemen met je dierenarts. Hij of zij kan je meer informatie geven en je helpen beslissen of bloeddonatie een geschikte keuze is voor jouw huisdier.

Neem contact op met een dierenarts

Was dit artikel nuttig voor je?

Duid aan wat bij je past of typ het zelf. We appreciƫren je feedback enorm.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde artikelen

Fout

Er is een fout opgetreden. Deze toepassing reageert mogelijk niet meer totdat deze opnieuw wordt geladen.