ACP behandeling hond

Heb je ooit gehoord van ACP (Autologous Conditioned Plasma)? Het is een behandeling voor jouw hond als hij last heeft van artrose, spier-, pees- of bandletsel. Deze behandeling kan helpen bij het verminderen van de pijnlijke ontstekingsreactie in het gewricht en bij het genezen van beschadigd weefsel.

Wat houdt een ACP-behandeling voor jouw hond in?

Bij deze behandeling wordt bloedplasma met bloedplaatjes van je hond ingespoten. Bloedplasma is eigenlijk het vloeibare deel van het bloed zonder de rode bloedcellen en de bloedplaatjes. Deze injectie is vooral effectief bij artrose, maar kan ook worden gebruikt bij spier-, pees- en bandletsel. Het kan de pijn verminderen en de genezing versnellen.

De behandeling bestaat uit de volgende stappen:

  1. We nemen een kleine hoeveelheid bloed af uit de hals van jouw huisdier met behulp van een speciale, dubbele spuit.
  2. Het afgenomen bloed wordt gecentrifugeerd om het plasma met een hoge concentratie bloedplaatjes te scheiden. Deze bloedplaatjes bevatten veel groeifactoren die de genezing bevorderen en de pijn verlichten.
  3. Het plasma met de bloedplaatjes wordt vervolgens ingespoten in het pijnlijke gewricht van jouw huisdier. Meestal wordt je huisdier hiervoor licht verdoofd.

Hoe vaak moet je de behandeling herhalen?

Voor een optimaal resultaat raden we aan om de ACP-injectie twee tot drie keer te herhalen, met een tussenpoos van zeven tot tien dagen. Als de klachten terugkomen, kan een nieuwe behandeling nodig zijn. Honden die meerdere keren zijn behandeld, laten over het algemeen een beter resultaat zien dan degenen die slechts één keer zijn behandeld. De effecten van de behandeling kunnen tot een jaar aanhouden.

Wat te doen na de behandeling?

Na de behandeling moet je huisdier rusten en alleen aan de lijn worden uitgelaten. De beweging kan geleidelijk worden opgebouwd in overleg met je dierenarts of dierenfysiotherapeut.

ACP-therapie werkt vaak goed in combinatie met fysiotherapie en lasertherapie. Je huisdier kan op de dag van de behandeling eerst lasertherapie krijgen, gevolgd door regelmatige sessies fysiotherapie of lasertherapie om het resultaat te verbeteren. Deze sessies worden na verloop van tijd verminderd.

Bij AniCura hebben onze dierenartsen en specialisten uitgebreide ervaring met ACP-behandelingen. Neem gerust contact met ons op voor meer informatie.

Behandeling van peesletsel met ACP-injectie

ACP kan ook worden gebruikt bij peesletsel. De herstelperiode duurt meestal twee tot drie maanden. Het herstel kan worden versneld door laser- of dierfysiotherapie toe te passen en door je huisdier passende beweging te geven. Soms worden ook spalken of verbanden gebruikt.

Verlichting van artrosepijn

Artrose bij honden wordt vaak veroorzaakt door andere aandoeningen of ziekten, zoals elleboogdysplasie, gescheurde kruisbanden of heupdysplasie. Het is belangrijk om de onderliggende oorzaak te behandelen. Hoewel artrose zelf niet kan worden genezen, zijn er verschillende behandelingen, waaronder ACP, die de pijn kunnen verlichten en het leven van je hond kunnen verbeteren.

Andere behandelingen voor artrose zijn onder meer gewichtsbeheersing, meer beweging, medicatie, lasertherapie, operatie en fysiotherapie.

Kosten van ACP-injecties en advies

De kosten van de behandeling kunnen variëren, afhankelijk van de ernst van de klachten en het aantal benodigde injecties. Neem gerust contact met ons op voor meer informatie over de kosten en andere vragen of advies die je hebt.

Was dit artikel nuttig voor je?

Duid aan wat bij je past of typ het zelf. We appreciëren je feedback enorm.

Dank je!

Wij waarderen het heel erg

Neem contact op met een dierenarts

Fout

Er is een fout opgetreden. Deze toepassing reageert mogelijk niet meer totdat deze opnieuw wordt geladen.