Heupoperatie

Functioneert het heupgewricht van je huisdier niet meer goed? Dan is een heupoperatie vaak de beste oplossing.

Wat houdt een heupoperatie voor een huisdier in?

De oorzaak van het heupprobleem bij je huisdier wordt operatief aangepakt. Voor elk probleem is er een specifieke behandeling.

Waarom je huisdier laten opereren?

Heupdysplasie is de meest voorkomende reden voor een heupoperatie. De aangeboren afwijking in het heupgewricht van je huisdier wordt door een AniCura-dierenarts vastgesteld via een HD-onderzoek. Verder worden een breuk in het bekken of heupgewricht opgelost met heupoperaties.

Hoe verloopt de heupoperatie van een huisdier?

De behandelingsmogelijkheden hangen af van de aard van het probleem. Raadpleeg steeds een AniCura-dierenarts.

Symphysiodese (JSD)

Symphysiodese is een relatief kleine chirurgische ingreep die de groei van het bekken van je huisdier beïnvloedt. Hierdoor kunnen de heupen van je puppy zich op een normale manier ontwikkelen. Deze ingreep is alleen zinvol bij grotere huisdierenrassen tot 16 weken oud.

Bekkenkanteling (TPO)

Bij een bekkenkanteling wordt de heupkom van je huisdier in de juiste positie vastgezet. Hiervoor wordt het bot op 3 plaatsen doorgezaagd om zo het bekken te kunnen kantelen, waardoor het dijbeen weer terug mooi in de heupkom gepositioneerd wordt. Na 6 tot 10 weken is de heup van je huisdier weer in de juiste positie vastgegroeid. Beide heupen kunnen apart of in een keer behandeld worden.

Deze operatie is geschikt voor huisdieren die bij voorkeur jonger zijn dan 12 maanden. Oudere huisdieren hebben door artrose meestal geen baat meer bij deze operatie. Vraag steeds raad aan een AniCura-dierenarts.

Bekkenkanteling (DPO)

DPO is vergelijkbaar met TPO alleen blijft het zitbeen bij deze operatie intact. De ingreep is minder pijnlijk en je huisdier herstelt sneller dan bij TPO. Beide heupen kunnen in een keer geopereerd worden. DPO is alleen mogelijk wanneer de bekkenbodem van je huisdier voldoende flexibel is.

Ligamentreconstructie met hip toggle

Het ligament dat de heupkop in de heupkom houdt, wordt gereconstrueerd met een kunstband of toggle. Je huisdier kan na deze operatie meteen steunen.

Verwijdering van de heupkop, -hals en het -gewrichtskapsel 

Bij huisdieren met ernstige artrose is het verwijderen van de heupkop, heuphals en het gewrichtskapsel vaak nog de enige oplossing. Na de ingreep kan je huisdier zijn achterpoot nog perfect gebruiken. Een tiental dagen na de ingreep moet er een intensieve revalidatie met fysiotherapie worden opgestart. De revalidatie duurt drie maanden.

Heupprothese

Is het heupgewricht van je huisdier zo beschadigd dat geen van bovenstaande behandelingen werken? Dan is een heupprothese een uitstekende oplossing. Een heupprothese gaat het hele leven van je huisdier mee. De minimale leeftijd voor het plaatsen van een heupprothese is 10 maanden.

Nazorg bij de heupoperatie van je huisdier

Na de operatie krijg je uitgebreide instructies mee van je AniCura-dierenarts voor een succesvolle revalidatie. De revalidatie bestaat meestal uit medicatie, rust, voeding en fysiotherapie.

Wat kost een heupoperatie bij een huisdier?

Er zijn verschillende behandelmogelijkheden voor heupdysplasie. Wil je meer weten over de verschillende heupoperaties? Of heb je vragen over de prijs van de heupoperatie van je huisdier? Neem contact op met een AniCura-dierenarts. Wij helpen je graag verder.

Neem contact op met een dierenarts

Fout

Er is een fout opgetreden. Deze toepassing reageert mogelijk niet meer totdat deze opnieuw wordt geladen.