Je hond met overgewicht laten afvallen

Net als bij mensen komt overgewicht ook voor bij dieren. Overgewicht onder huisdieren neemt toe: onderzoek wijst uit dat meer dan de helft van de honden te zwaar is.

Lees ook: kat laten afvallen

Wanneer je hond te zwaar is, schaadt dit zijn gezondheid. Daarom is er een speciaal dieetprogramma voor honden om hen te helpen gewicht te verliezen.

Afvallen met een dieetprogramma voor honden

Bij het dieetprogramma bekijken we de voeding en beweging van je hond en stellen we een plan op om het gewicht op een gezonde en gecontroleerde manier te verminderen.

Waarom is het belangrijk dat je hond afvalt?

De voornaamste reden om het overgewicht van je hond aan te pakken, is dat de gezondheid van je huisdier eronder lijdt. Slanke, gezonde honden leven soms tot twee jaar langer dan honden met overgewicht.

Zware honden zijn sneller buiten adem, hun gewrichten slijten sneller en hun weerstand is lager. Dit betekent dat ze trager herstellen van wonden of ziekten. Daarnaast kunnen ze last krijgen van vetgezwellen en huidproblemen.

Hoe herken je overgewicht bij je hond?

Het kan lastig zijn om overgewicht te herkennen. Je ziet je hond elke dag, waardoor een geleidelijke gewichtstoename makkelijk onopgemerkt blijft. Honden met licht overgewicht zien er meestal niet ongezond uit.

Het valt je waarschijnlijk op als je hond sneller moe is tijdens het spelen of wandelen, veel eet of snel verhit is op warme dagen.

Een goede test is om de ribben van je hond te voelen. Als je hard moet duwen om de ribben te voelen, is de kans groot dat je hond overgewicht heeft.

Let ook op opmerkingen van anderen over de omvang van je hond. Negeer deze signalen niet en laat je hond wegen bij de dierenarts.

Wat veroorzaakt overgewicht bij je hond?

Bij honden is het net als bij mensen: overgewicht ontstaat door een combinatie van te veel eten en te weinig bewegen.

Honden die te weinig bewegen, verbranden hun energie niet en slaan dit op als vet. Dit zorgt voor overgewicht. Het kan ook zijn dat je je hond te veel voer of tussendoortjes geeft.

Daarnaast spelen andere factoren een rol: oudere en gecastreerde honden hebben minder energie en hoeven dus minder te eten. Ook ras en gezondheidsproblemen zijn van invloed.

Bepaalde rassen, zoals de Beagle, Duitse Herder en Labrador Retriever, zijn gevoeliger voor overgewicht. Een traag werkende schildklier kan ook obesitas veroorzaken en sommige medicijnen hebben gewichtstoename als bijwerking.

Hoe werkt het dieetprogramma voor je hond?

Samen met jou kijken we naar het gewicht en uiterlijk van je hond. Op basis hiervan bepalen we het streefgewicht.

Om dit streefgewicht te bereiken, combineren we vaak dieetvoer, meer beweging en begeleiding. Deze begeleiding is essentieel omdat geleidelijk afvallen het beste is voor je hond.

Niet te snel: een gewichtsverlies van één tot twee procent van het totale lichaamsgewicht per week is voldoende.

We bespreken de stappen en je gaat naar huis met een duidelijk plan: het type voer, de dagelijkse hoeveelheid en hoeveel je met je hond gaat bewegen.

Als stok achter de deur bespreken we om de paar weken de voortgang van je hond. Daarnaast geven we tips om het dieetprogramma vol te houden en het afvallen leuk te maken voor jou en je hond.

Het dieetvoer zorgt ervoor dat je hond met kleinere porties de juiste hoeveelheid vitaminen en mineralen binnenkrijgt, zonder hongergevoel.

Wees voorzichtig met het geven van (veilige) tussendoortjes en houd bij wanneer je die geeft. Laat je niet verleiden door gebedel en ga vooral bewegen met je hond. Lekker spelen of wandelen is een van de beste manieren om van het overgewicht af te komen.

Het volgen van een dieetprogramma kan een uitdaging zijn. Zowel jij als je hond zullen moeten wennen aan de nieuwe routine en bepaalde gewoontes moeten afleren.

Het is nooit makkelijk om de smekende blik van je hond te weerstaan. Daar staat tegenover dat een slanke hond veel gezonder wordt en meer energie krijgt. Dit betekent: meer spelen, wandelen en genieten van het (langere) leven!

Wat kost het dieetprogramma voor je hond?

De kosten van het programma zijn afhankelijk van meerdere factoren, zoals het aantal sessies en het gekozen dieetvoer.

Houd er rekening mee dat het traject tijd kost, afhankelijk van hoeveel je hond moet afvallen. Hoe beter je het programma volgt, hoe sneller je hond een gezond gewicht bereikt.

Wil je meer informatie over een dieetprogramma voor honden? Neem dan contact met ons op.

Was dit artikel nuttig voor je?

Duid aan wat bij je past of typ het zelf. We appreciëren je feedback enorm.

Dank je!

Wij waarderen het heel erg

Neem contact op met een dierenarts

Fout

Er is een fout opgetreden. Deze toepassing reageert mogelijk niet meer totdat deze opnieuw wordt geladen.