Huidproblemen bij honden

Jeuk vormt een veelvoorkomend probleem bij honden en is voor een dier buitengewoon vervelend. Bijna altijd is het mogelijk om je huisdier van de jeuk te verlossen, maar de oorzaken kunnen divers zijn, waardoor het soms lastig is om snel de oorzaak te achterhalen.

Lees ook: huidproblemen kat

Huidproblemen hond

De huid, samen met de vacht, vormt ongeveer 12 procent van het lichaamsgewicht en is het grootste orgaan van het lichaam. Het fungeert als een barrière tussen het lichaam en de buitenwereld, en beschermt tegen ziekteverwekkers, uitdroging en letsel.

Symptomen van huidproblemen bij honden

Huidaandoeningen komen bij honden van alle rassen, op alle leeftijden en in heel veel vormen voor. Bij sommige rassen, zoals de Bordeauxdog komen huidproblemen vaker voor.

Symptomen van huidproblemen bij de hond (kunnen) zijn:

Zelfs een onaangename geur kan een gevolg zijn van huidproblemen bij de hond. Sommige aandoeningen kunnen besmettelijk zijn, ook voor mensen.

Je kunt de huidproblemen van je hond laten behandelen door de dierenarts of - indien nodig - worden doorverwezen naar een gespecialiseerde dermatoloog.

Ontstekingsreactie in de huid

Oorzaken van huidproblemen bij honden

Deze symptomen kunnen diverse oorzaken hebben, zoals:

  • Vlooien, teken of andere parasieten 
  • Bacteriële infecties of schimmelinfecties 
  • Atopische dermatitis: allergie voor stof uit de omgeving 
  • Voedselallergie 
  • Gisten (Malassezia
  • Hormonale storingen 
  • Ziekte van Cushing 
  • Auto-immuun problemen
  • Aangeboren ziekten of aandoeningen 
  • Aandoeningen aan andere organen, waardoor de huid verandert 

Wanneer naar de dermatoloog voor de hond?

Veel huidaandoeningen bij honden kunnen op onverwachte momenten optreden tijdens hun hele leven. De manier waarop een huidprobleem zich manifesteert, kan sterk verschillen, evenals de intensiteit van de allergische reactie.

Om te voorkomen dat je hond chronische huidproblemen ontwikkelt, is grondig onderzoek belangrijk, vooral bij terugkerende oorproblemen, zweren, jeuk, abcessen of zweren op of rond de poten van je hond.

Zie je korsten, huidschilfers, kale plekken of denk je dat je hond last heeft van eczeem? Maak dan een afspraak met een dierenarts en laat je hond tijdig behandelen.

Huidproblemen door voeding

Als je vermoedt dat de huidproblemen door voeding worden veroorzaakt, kan je hond overgevoelig zijn voor ingrediënten in het voer, wat leidt tot jeuk. Wacht niet te lang met een bezoek aan de dierenarts, aangezien de meeste huidproblemen goed te behandelen zijn door een dermatoloog voor honden.

Onderzoek en behandeling van huidproblemen bij honden

Huidproblemen zijn vaak complex. De dierenarts zal in veel gevallen grondig onderzoek doen om de oorzaak vast te stellen. Dit omvat het bekijken van de medische geschiedenis van je huisdier, vragen over de duur en het verloop van de huidaandoening, het onderzoeken van mogelijke verbanden en het grondig inspecteren van de huid, oren en nagels.

Als vervolgstap worden monsters afgenomen om verschillende boosdoeners uit te sluiten, zoals schimmelinfecties, bacteriën, parasieten of voedselallergie. In sommige gevallen is een eliminatiedieet nodig, en verder onderzoek kan onder andere bestaan uit microscopisch onderzoek, schimmelkweek, bacteriologisch onderzoek en allergietests.

Welke behandeling je hond nodig heeft, hangt af van de oorzaak van de huidaandoening. De dierenarts zal na het onderzoek een lijst van mogelijke diagnoses opstellen en een behandelplan opstellen. Regelmatige bezoeken aan de dierenarts zijn vaak essentieel voor een succesvolle behandeling.

Operatie nodig bij oorproblemen?

Oorproblemen kunnen eenvoudige infecties zijn, die prima te behandelen zijn met de juiste oorzalf. In sommige gevallen kan er echter meer aan de hand zijn, zoals een allergie of poliepen. Als een oorontsteking niet verdwijnt of terugkeert, kan een operatie nodig zijn.

Als je hond oorproblemen heeft, zal de dierenarts de oren nakijken en indien nodig monsters afnemen voor onderzoek naar bacteriële infecties.

Huidallergie bij honden

Bij een allergie kan je hond, net als bij mensen, geholpen worden met immuuntherapie. Als de immuuntherapie effectief is, kan je hond de rest van zijn leven behandeld worden.

Kosten van dermatologie bij honden

De kosten zijn afhankelijk van de oorzaken en de verwachte behandeling. Je AniCura-dierenarts vertelt je graag meer. Heb je nog vragen, twijfels of wil je direct een afspraak maken? Neem contact met ons op.

Was dit artikel nuttig voor je?

Duid aan wat bij je past of typ het zelf. We appreciëren je feedback enorm.

Dank je!

Wij waarderen het heel erg

Neem contact op met een dierenarts

Fout

Er is een fout opgetreden. Deze toepassing reageert mogelijk niet meer totdat deze opnieuw wordt geladen.