Fysiotherapie bij katten

Heeft je kat moeite met bewegen? Misschien na een operatie of door een blessure? Dierenartsen en orthopeden raden vaak dierfysiotherapie aan voor een sneller herstel.

Lees ook: fysiotherapie hond

Fysiotherapie voor je kat

Dierfysiotherapie bij katten lijkt veel op fysiotherapie voor mensen. Het doel is om klachten bij het bewegen weg te nemen of te verminderen.

Het is cruciaal dat je kat goed kan bewegen. Als je kat pijn heeft of moeite met bewegen, kan dat leiden tot ongelukkig gedrag, humeurigheid, kreupelheid en verminderde prestaties. Omdat katten goed zijn in het verbergen van pijn, zijn deze klachten niet altijd meteen merkbaar voor jou als baasje.

Twijfel je of je kat klachten heeft? Laat hem dan altijd onderzoeken door je dierenarts.

Snel resultaat met gecombineerde behandelingen

Fysiotherapie maakt vaak deel uit van een behandelplan of revalidatieproces. Het kan zijn dat je kat een operatie nodig heeft (gehad) of bijvoorbeeld pijnstillers krijgt.

De dierenfysiotherapeut werkt nauw samen met je dierenarts, orthopeed of neuroloog. Samen bekijken ze welke combinatie van behandelingen het beste is voor je kat.

Katten reageren meestal snel op fysiotherapie. Vaak zijn een paar afspraken al genoeg om verbetering te zien in klachten of zelfs om ze volledig te verhelpen. Je kat durft weer vrijer te bewegen omdat hij geen pijn meer heeft en zal bijvoorbeeld niet meer terugschrikken als je hem aait.

Wanneer is dierfysiotherapie nodig?

Dierfysiotherapie is essentieel bij de behandeling van veel aandoeningen aan de nek, rug en ledematen bij katten. Denk aan zaken zoals artrose, hernia, neurologische problemen, gewrichtsproblemen, revalidatie na operaties, verminderde sportprestaties en pijnklachten waarbij pijnmedicatie geen optie is.

Preventieve fysiotherapie voor je kat

Heeft je kat een verhoogd risico op bewegingsproblemen, bijvoorbeeld door sporten of ouderdom? In dat geval kan dierfysiotherapie helpen deze problemen te voorkomen. Raadpleeg je dierenarts of dierenfysiotherapeut voor advies.

Behandeling dierfysiotherapie 

Een fysiotherapeutische behandeling kan bestaan uit bijvoorbeeld:

 • Bewegingstherapie zoals stabiliteitstraining
  Met verschillende oefeningen trainen de therapeut en u de spieren van uw kat, om zo jouw kat weer stevig te leren staan en lopen. Deze therapie wordt bijvoorbeeld gedaan bij revalidatie na een operatie, slechte coördinatie, verlies van spierkracht of revalidatie na een verlamming. 
 • Hydrotherapie
  Hydrotherapie voor katten bestaat uit bewegingsoefeningen in een verwarmd waterbassin met verstelbare loopband. Ook katten met waterangst zijn bijna altijd te trainen met hydrotherapie. Deze therapie wordt ingezet bij verschillende aandoeningen, bijvoorbeeld kruisbandletsels, heupdysplasie (HD), artrose of een hernia. Maar is ook zinvol voor het opbouwen van conditie na ziekte en het verliezen van gewicht bij overgewicht.
 • Massagetherapie
  Massage kan bijvoorbeeld een uitkomst zijn voor katten die angstig of timide zijn, herstellende zijn van een operatie, regelmatig sporten of om een andere reden pijn hebben. Het is belangrijk om een massage alleen door een dierenfysiotherapeut te laten doen, omdat een verkeerd toegepaste massage ook schadelijk kan zijn.
 • Lasertherapie
  Lasertherapie is een pijnloze therapie die vaak mede wordt ingezet bij wondbehandeling, huidaandoeningen of aandoeningen aan ledematen en gewrichten. Lasertherapie kan het herstel versnellen en pijn snel verminderen. Bij chronische klachten zoals artrose kan lasertherapie ervoor zorgen dat de medicijnen voor pijn en ontsteking afgebouwd kunnen worden en daarmee de kans op bijwerkingen op de langere termijn verminderen. Deze therapie kan ook door een dierenarts of dierenartsassistent gedaan worden. 

Verschillende therapieën voor je kat

De dierenfysiotherapeut zal samen met jou bepalen welke therapie het beste is voor je kat. Dit hangt af van verschillende factoren, waaronder de aandoening en de gezondheid van je kat. Vaak wordt een combinatie van therapieën aanbevolen.

Hoe werkt fysiotherapie voor je kat?

Je wordt doorverwezen naar een dierenfysiotherapeut door je dierenarts, orthopeed of neuroloog. De therapeut zal je kat onderzoeken tijdens de eerste afspraak en op basis daarvan een behandelplan opstellen.

De therapie omvat vaak oefeningen en trainingssessies met de therapeut, die je ook thuis met je kat kunt doen. Door samen te werken, zal het herstel van je kat versnellen.

Kies voor een gediplomeerde dierenfysiotherapeut

Voor dierfysiotherapie is een speciale opleiding vereist. Niet alle dierenklinieken bieden deze diensten aan, maar bij AniCura werken alleen gediplomeerde dierenfysiotherapeuten. Kies altijd voor een gekwalificeerde professional om verergering van klachten te voorkomen.

Kosten van dierfysiotherapie

De kosten variëren afhankelijk van het aantal benodigde sessies, het type behandeling en het lichaamsdeel dat behandeld moet worden. Veel dierenverzekeringen dekken deze kosten. Voor meer informatie over kosten of andere vragen over dierfysiotherapie kun je altijd contact met ons opnemen. We helpen je graag.

Was dit artikel nuttig voor je?

Duid aan wat bij je past of typ het zelf. We appreciëren je feedback enorm.

Dank je!

Wij waarderen het heel erg

Neem contact op met een dierenarts

Fout

Er is een fout opgetreden. Deze toepassing reageert mogelijk niet meer totdat deze opnieuw wordt geladen.