Stabiliteitstraining voor jouw kat

Je kleine vriend heeft binnenkort misschien een operatie nodig? Als jouw kat een ingreep aan zijn rug, poten of heupen moet ondergaan, kan fysiotherapie daarna noodzakelijk zijn. Stabiliteitstraining is een speciale vorm van fysiotherapie die jouw kat kan helpen.

Lees ook: Stabiliteitstraining voor honden

Stabiliteitstraining voor katten

Als jouw kat een operatie heeft ondergaan aan zijn rug, poten of heupen, kan fysiotherapie nodig zijn. Stabiliteitstraining is een vorm van fysiotherapie speciaal voor jouw kat.

Wanneer is stabiliteitstraining nodig?

In de meeste gevallen maak je binnen een maand na de operatie een afspraak met een dierenfysiotherapeut om het revalidatieproces van jouw kat te bespreken. Naast revalidatie na een operatie kan jouw dierenarts stabiliteitstraining aanraden als jouw kat een slechte coördinatie heeft, veel spierkracht heeft verloren of moet herstellen na een verlamming. Mag jouw kat na een operatie niet veel bewegen? Dan kan stabiliteitstraining ook een slimme keuze zijn. In sommige gevallen kan het zelfs helpen tegen pijn.

Hoe verloopt stabiliteitstraining voor jouw kat?

Samen met de dierenfysiotherapeut stel je een behandelplan op. De oefeningen worden geleidelijk opgebouwd, zodat jouw kat stap voor stap vooruitgang boekt. Het aantal benodigde behandelingen verschilt per kat. Over het algemeen hebben katten na een operatie ongeveer zes behandelingen nodig.

Dierenfysiotherapie

Tijdens de eerste afspraak met de dierenfysiotherapeut krijg je uitleg en training in oefeningen die je thuis met jouw kat kunt uitvoeren. Soms krijg je ook opdrachten mee om thuis met jouw kat te doen. In overleg met de therapeut kun je deze opdrachten aanpassen qua duur, moeilijkheidsgraad en herhalingen, afhankelijk van het herstel van jouw kat. Er zijn verschillende hulpmiddelen beschikbaar die kunnen helpen bij het trainen van de stabiliteit van jouw kat, zoals de Peanutball, een bal in de vorm van een pinda waar jouw kat op kan staan, waardoor hij alleen zijn voor- en achterpoten kan bewegen. Maar let op, deze oefening kan voor sommige katten te uitdagend zijn. Zorg er daarom altijd voor dat je advies krijgt van jouw dierenfysiotherapeut om overbelasting te voorkomen.

Wat zijn de kosten van stabiliteitstraining?

De kosten van stabiliteitstraining voor jouw kat hangen af van verschillende factoren, zoals het aantal benodigde behandelingen en de materialen die je nodig hebt voor de oefeningen. Wij kunnen deze vragen voor je beantwoorden en je een overzicht geven van de kosten van de behandeling.

Was dit artikel nuttig voor je?

Duid aan wat bij je past of typ het zelf. We appreciëren je feedback enorm.

Dank je!

Wij waarderen het heel erg

Neem contact op met een dierenarts

Fout

Er is een fout opgetreden. Deze toepassing reageert mogelijk niet meer totdat deze opnieuw wordt geladen.