Begin nu al met de voorbereidingen voor Nieuwjaar!

Veel mensen verheugen zich op oudejaarsavond, maar voor onze huisdieren kan die avond een nachtmerrie zijn. Ze worden de hele dag door blootgesteld aan onverwachte harde geluiden en lichtflitsen. Veel honden raken in paniek en lopen weg, terwijl katten zo bang worden dat ze zich verbergen. Gelukkig bestaan er hulpmiddelen die jouw viervoetige vriend op een veilige manier door oudejaarsavond heen loodsen. We hopen dat het dankzij deze tips een aangename dag wordt, zowel voor jou als baasje als voor je huisdier.

Loopt er een pup rond in huis? Het kan verstandig zijn om die ruim op tijd voor te bereiden. Zo is de kans op een rustige oudejaarsavond veel groter, nu en in de toekomst.  

Geluidstraining 

Zoek op het internet naar vuurwerkgeluiden die bedoeld zijn voor geluidstherapie. Die vind je op YouTube bijvoorbeeld. Er bestaan ook cd's met geluiden ('Sounds Scary') die speciaal bedoeld zijn om dieren aan dreigende geluiden te laten wennen. Zo zijn er bijvoorbeeld donder-, vuurwerk- en schietgeluiden. Speel deze geluiden iedere dag af in een veilige omgeving, en verhoog het volume geleidelijk. Begin hier meerdere weken of zelfs maanden van tevoren mee. Wanneer ze in een vertrouwde omgeving langzaam kunnen wennen aan de geluiden, leren honden en katten dat die niet gevaarlijk zijn. Ook bij dieren die bang zijn voor onweer is dit een verstandige aanpak. 

Rustgevende feromonen 

Er bestaan preparaten die feromonen afgeven. Dat zijn geurstoffen die door moederdieren worden afgescheiden en ervoor zorgen dat pups en kittens zich veilig voelen. Adaptil is een synthetische kopie van het natuurlijke feromoon van honden. Je vindt dit middel als verspreider voor in een stopcontact (plaats het in de omgeving van de ligplaats van je hond), als halsband en als spray. 

Voor katten is Feliway beschikbaar, een synthetische kopie van het feromoon van poezen. Als de kat langs meubelen schuurt, laat ze feromonen achter die aangeven dat de omgeving veilig is. Het preparaat is beschikbaar als verstuiver voor op muren en als spray. 

Adaptil en Feliway werken doorgaans rustgevend in op honden en katten, maar niet alle dieren zijn er even vatbaar voor. Daarom raden we je aan dit op voorhand uit te proberen vanaf twee tot drie weken vóór oudejaarsavond. Zo ontdek je vanzelf of het een gunstig effect heeft. Zulke middelen lossen het probleem niet op, maar verminderen wel de stress. 

Voeding met stressverminderende eigenschappen 

Voeding met stressverminderende eigenschappen bestaat zowel voor honden als voor katten. Zo heeft Royal Canin voeding met een rustgevende werking ontwikkeld: Calm. Voor een zo goed mogelijk resultaat raden we je aan om twee tot drie weken vóór oudejaarsavond met Calm te beginnen. 

Geneesmiddelen 

Er bestaan verscheidene preparaten om acute angst en paniek bij honden door geluidsoverlast te verlichten. Vraag je dierenarts gerust om een voorschrift. Ga ook na welke middelen er allemaal bestaan en wat voor jou en jouw dier de beste keuze is. Sommige middelen werken alleen verdovend en nemen de angst niet weg. Die raden wij dan ook af. Andere zijn speciaal vervaardigd om angst te verminderen zonder het dier te verdoven. Die producten zijn meestal het beste voor het dier.  

Op oudejaarsavond zelf 

Laat je hond of kat niet alleen thuis als je huisdier bang is voor sterke geluiden of vuurwerk. Dit kan de eenzaamheid en de angst versterken. Als je op reis gaat, neem dan je huisdier mee. Indien je de kans hebt, kan het beter zijn je dier mee te nemen naar een plek waar niet zoveel vuurwerk is, bijvoorbeeld naar een vakantiehuisje. 

Je hond mag niet samen met een andere bange hond in één ruimte zijn. Dat kan zijn angst versterken of zorgen dat de andere hond zelf ook bang wordt. Een erg rustige hond die niet bang is voor vuurwerk, zal juist een rustgevende werking hebben op een hond die zich wat onzeker voelt. 

Laat geen bezorgdheid blijken tegenover je hond, want dat kan de angst van je huisdier versterken. Doe alsof er niets aan de hand is en laat zien dat je zelf niet om de geluiden geeft. Troost hem als hij troost bij jou zoekt, maar overdrijf niet. 

Wees niet boos op je hond als hij bang wordt. 

Sommige dieren reageren vooral op het geluid van vuurwerk, terwijl andere ook veel hinder ondervinden van het licht in de lucht. Het kan daarom een goed idee zijn om in een ruimte te gaan zitten waar je hond niet wordt blootgesteld aan veel lichtschittering, of waar de jaloezieën of gordijnen dicht zijn. Ook muziek kan het geluid van de knallen enigszins dempen. Zet de muziek ruimschoots op tijd op of laat ze de hele dag door spelen, aangezien veel mensen al vroeg op oudejaarsavond vuurpijlen afschieten. 

Activeer je hond of kat met speeltjes binnenshuis, zodat hij/zij aan iets anders kan denken. Maak 's morgens of midden op de dag een lange wandeling met je hond, zodat hij moe is als de avond valt. Geef je huisdier ruimschoots op tijd te eten vóór het vuurwerk begint. Een vermoeid en voldaan dier ontspant zich beter. 

Let op dat je hond of kat niet naar buiten loopt en ervandoor gaat. Ieder jaar lopen bange dieren weg, wat weer tot zoekacties leidt. Bange dieren kunnen ver weg lopen en riskeren bovendien om bij een ongeval betrokken te raken.         

Als geluiden en knallen een groot probleem vormen, vraag dan advies aan een dierenarts of een gedragstherapeut. Doe dit ruimschoots op voorhand, vóór de volgende oudejaarsavond. 

Neem contact op met een dierenarts

Was dit artikel nuttig voor je?

Duid aan wat bij je past of typ het zelf. We appreciëren je feedback enorm.

Dank je!

Wij waarderen het heel erg

Fout

Er is een fout opgetreden. Deze toepassing reageert mogelijk niet meer totdat deze opnieuw wordt geladen.