Geniet op een veilige manier van Kerstmis samen met je hond of kat

Kerstmis staat voor de deur. Binnenkort staat er in talloze huizen dus weer een mooi versierde, heerlijk geurende kerstboom in de woonkamer, maar ook heel wat kerstlekkers op tafel. Toch zijn er aardig wat zaken waar je als baasje van een hond of kat maar beter rekening mee houdt. Daarom zet AniCura enkele gouden tips op een rijtje, zodat ook onze huisdieren van een vreugdevol kerstfeest kunnen genieten.

We vergeten soms dat veel zaken die bij kerst horen eigenlijk gevaarlijk kunnen zijn voor onze huisdieren. Heb je bovendien nog maar pas een hond of kat in huis gehaald? Dan is het des te belangrijker om te weten hoe je van je woning een veilig thuis maakt voor Kerstmis. 

- Kerstmis brengt voor je huisdier vaak wat extra risico's met zich mee: wellicht versier je je woning met een fraaie kerstboom, zet je lekker eten op tafel en steek je kaarsen aan. Vergiftiging is in de kerstperiode een vaak voorkomend probleem bij honden en katten, aldus Rebecka Frey, dierenarts bij AniCura. 

Ook al doen wij mensen ons graag tegoed aan chocolade en allerhande kerstlekkers, je houdt je hond of kat er maar beter ver van weg. Chocolade is bijvoorbeeld giftig voor honden en al te vet of zout eten past helemaal niet het voederbakje van een hond of kat. 

- Het is verleidelijk je huisdier een extraatje te gunnen, vooral tijdens feestdagen. Maar weinig mensen zijn zich ervan bewust dat slechts kleine hoeveelheden van allerlei voeding al te veel calorieën en te veel vet bevatten voor je hond of kat. Tegenwoordig is 25 tot 40 procent van alle honden en één op de vier katten te dik, aldus Rebecka Frey. 

Behalve voeding liggen er nog gevaren op de loer voor huisdieren: geschenklinten, glinsterende versieringen en allerlei soorten kerstplanten. 

- Vooral katten houden ervan op planten te kauwen als ze de kans krijgen. Denk daarom goed na waar je bijvoorbeeld kerstroos zet, want die plant is giftig voor katten, aldus Rebecka Frey. 

De beste tips van AniCura voor een veilig en gezellig kerstfeest: 

  1. Geef je hond of kat geen overschotjes van de kersttafel. Vet voedsel kan je geliefde huisdier namelijk ernstige maag- of darmproblemen bezorgen. Uien en knoflook zijn ook gevaarlijk voor honden.
  2. Wees voorzichtig met chocolade, want daarin zit een stof die giftig is voor honden. Een doos chocolade op het salontafeltje laten staan kan daarom voor je hond levensgevaarlijk zijn.
  3. Let op met glinsterende versieringen en geschenklinten, want die kunnen gemakkelijk in de maag of de darmen blijven vastzitten.
  4. Zet de kerstboom op een geschikte plaats. Glazen kerstballen kunnen de poten van je huisdier verwonden en dennennaalden zijn zowel voor honden als voor katten slecht verteerbaar. Ook de kerstboomverlichting moet zich buiten het bereik van je nieuwsgierige viervoeter bevinden.
  5. Wees voorzichtig met kaarsen, want die kunnen gemakkelijk omvallen als je hond of kat met zijn staart kwispelt. Plaats kaarsen altijd zo hoog dat je huisdier er niet bij kan, en laat het nooit alleen achter in een ruimte met kaarsen.
  6. Wees voorzichtig met kerstbloemen: hyacinten, amaryllis, kerststerren en kerstrozen zijn zowel voor honden als voor katten giftig.

Neem contact op met een dierenarts

Was dit artikel nuttig voor je?

Duid aan wat bij je past of typ het zelf. We appreciëren je feedback enorm.

Dank je!

Wij waarderen het heel erg

Fout

Er is een fout opgetreden. Deze toepassing reageert mogelijk niet meer totdat deze opnieuw wordt geladen.