Eiwitten voor honden

Diervoeding bevat dierlijke- en plantaardige eiwitten. Meestal zijn de eiwitten in hondenvoer afkomstig van vlees, gevogelte, vis, granen, eieren en biergist. Honden kunnen eiwitten uit eieren en melk het beste verteren. 

Waarom heeft een hond eiwit nodig?

Bijna alle weefsels in het lichaam van een hond zijn opgebouwd uit eiwitten. Voor de groei en vervanging van deze weefsels zijn veel eiwitten nodig. Ook voor lactatie en het onderhouden van een lange vacht heeft je hond veel eiwit nodig.

Onderzoek heeft uitgewezen dat de melk van kleinere hondenrassen 32 procent eiwit bevat. Bij grotere hondenrassen ligt dat percentage op 36 procent.

Wat kan je uit de verpakking van hondenvoer afleiden?

Op de verpakking van hondenvoer staat een analyse met het eiwitpercentage. Een ingrediëntenlijst wordt vermeld maar die zegt niets over verteerbaarheid en de mate waarin het ingrediënt bijdraagt aan de eiwitvoorziening voor je hond. Eiwit is een dure grondstof en eiwitten van goede kwaliteit zullen de prijs van het hondenvoer doen stijgen.

Hoeveel eiwit heeft een hond nodig?

De eiwitbehoefte verschilt per hondenras. Standaarddroogvoer voor volwassen honden bevat meer dan 20 procent eiwit. Prestatievoer en voeding voor puppy’s kan tot 36 procent eiwit bevatten. 

Drachtige, lacterende en jonge honden hebben meer eiwitten nodig. Ook door stress, herstel na een operatie en bepaalde ziekten kan de eiwitbehoefte van je hond groter zijn.

Honden die te weinig eiwitten binnenkrijgen

Een tekort aan eiwit is een directe bedreiging voor de gezondheid van je hond. Zeker bij sporthonden en jonge honden zal een tekort fataal zijn. Een tekort aan eiwitten in de groeiperiode van je hond kan onherstelbare schade veroorzaken.

Honden die te veel eiwitten binnenkrijgen

Honden die voornamelijk organen en kopvlees eten, lopen het risico om te veel eiwitten binnen te krijgen. Dat soort voeding bevat 56 procent eiwit. Ook de minerale samenstelling van te eiwitrijk vlees kan grote gevolgen hebben voor de bijschildklieren van je hond.

Het is een fabeltje dat eiwitten zouden bijdragen aan het ontstaan van groeistoornissen. Een te veel aan eiwitten maakt je hond ook niet groter van gestalte. Bovendien zijn eiwitten niet schadelijk voor de nieren van je hond. 

Opmerkelijk is dat honden met een melkliertumor aanzienlijk langer leven met een eiwitrijk dieet.

Nieraandoeningen en eiwitten

De nierfunctie van oudere honden neemt af. Laat het bloed van je hond regelmatig onderzoeken door je dierenarts. Afwijkende bloedwaarden kunnen verholpen worden met een speciaal dieet met goed verteerbare eiwitten. Als je hond eiwitten verliest via zijn urine, moet dat gecompenseerd worden door zijn voeding.

Wat kan er misgaan met de dagelijkse voeding van je hond?

Geef je puppy niet te snel voeding voor volwassen honden. De voeding voor volwassen honden bevat niet genoeg eiwit voor een snelgroeiende puppy. Wanneer je best overschakelt, hangt af van het ras van je hond. Vraag je dierenarts om advies.

Rundermelk is niet geschikt voor puppy’s. Een goede kunstmelk of geitenmelk kan moedermelk vervangen.

Als je jouw hond ‘natuurlijk’ wil laten eten, geef je hem best gemalen eendagskuikens of ratten.

Het is een fabel dat eieren goed zijn voor de vacht van je hond. Bovendien is een rauw ei mogelijk schadelijk. De dooier van een ei bevat avidine wat de vitamine B-opname in de darmen van je hond kan verstoren.

Twijfel je over de voeding van je dier of heb je vragen? Neem contact op met een AniCura-dierenarts.

Neem contact op met een dierenarts

Was dit artikel nuttig voor je?

Duid aan wat bij je past of typ het zelf. We appreciëren je feedback enorm.

Dank je!

Wij waarderen het heel erg

Fout

Er is een fout opgetreden. Deze toepassing reageert mogelijk niet meer totdat deze opnieuw wordt geladen.