Gewrichtsaandoeningen achterpoot hond

Merk je op dat jouw trouwe viervoeter moeite heeft met lopen? Dit kunnen tekenen zijn van problemen in de achterpoot, zoals knie-, hak- of enkelproblemen.

Knieproblemen

Hieronder lees je meer over veelvoorkomende knieproblemen bij honden en hoe die te behandelen zijn.

Kruisband scheur of ruptuur

Net zoals bij mensen kan de kruisband van je hond scheuren, wat kan leiden tot mank lopen.

Oorzaken van kruisbandscheuren

De scheur kan ontstaan door overbelasting, zoals tijdens intensieve activiteiten of bij dagelijkse bewegingen, vooral bij oudere honden.

Symptomen en gevolgen

De hond kan periodes van mank lopen ervaren, gevolgd door ernstige kreupelheid als de kruisband volledig scheurt. Dit kan leiden tot het 'schuiflade syndroom', waarbij de knie abnormaal te bewegen is en de meniscus kan beschadigen.

Behandeling van kruisbandscheuren

Er zijn verschillende chirurgische technieken beschikbaar, waaronder opspantechnieken en biomechanische technieken. De keuze hangt af van verschillende factoren en moet worden besproken met de dierenarts.

Patella luxatie

Patella luxatie is een ontwrichting van de knieschijf. Deze aandoening kan voorkomen bij alle hondenrassen en soms ook bij katten.

Soorten patella luxatie

Er zijn twee vormen: een traumatische vorm na een ongeval, en een erfelijke vorm die vooral bij bepaalde rassen voorkomt.

Symptomen en behandeling

Symptomen zijn onder meer wippen met één achterpoot tijdens het lopen. Behandeling is chirurgisch en moet snel gebeuren om complicaties te voorkomen, zoals overbelasting van de voorste kruisband en artrose.

Enkelproblemen

Enkelproblemen bij honden kunnen variëren van verstuikingen tot ernstigere aandoeningen zoals ligamentrupturen. In sommige gevallen, wanneer andere behandelingen niet effectief zijn gebleken of wanneer er sprake is van ernstige gewrichtsschade, kan een procedure genaamd "artrodese" worden overwogen. Bij artrodese wordt het aangetaste enkelgewricht gefixeerd door de botten aan elkaar te laten groeien, wat resulteert in een stabiel maar onbeweeglijk gewricht. Deze procedure kan de pijn verminderen en de functionaliteit van de poot verbeteren, hoewel het de natuurlijke bewegingsvrijheid van het gewricht beperkt. Het is belangrijk om met een dierenarts te overleggen om te bepalen of artrodese de juiste behandelingsoptie is voor jouw huisdier, rekening houdend met hun specifieke situatie en behoeften.

Hakproblemen

Osteochondritis Dissecans (OCD)

Hakproblemen kunnen verschillende oorzaken hebben, waarvan een veelvoorkomende aandoening Osteochondritis Dissecans (OCD) is. Deze aandoening treft vaak jonge honden en kan leiden tot pijn en kreupelheid in het gebied van de hak. OCD wordt veroorzaakt door een verstoorde botgroei en kan resulteren in losse fragmenten van kraakbeen en bot in het gewricht, wat de beweging kan beperken en ongemak kan veroorzaken. De behandeling van OCD vereist vaak chirurgische ingrepen en nauwgezette nazorg om het welzijn van je huisdier te waarborgen.

Neem contact op met een dierenarts

Was dit artikel nuttig voor je?

Duid aan wat bij je past of typ het zelf. We appreciëren je feedback enorm.

Dank je!

Wij waarderen het heel erg

Fout

Er is een fout opgetreden. Deze toepassing reageert mogelijk niet meer totdat deze opnieuw wordt geladen.