Haarverlies bij een hond

Je kan aan de vacht van een hond zien hoe gezond hij is. Overmatig haarverlies bij een hond is meestal een symptoom van een onderliggend probleem. Ga langs bij je dierenarts.

Haarverlies bij een hond: de symptomen

De meeste honden ruiven in het voorjaar en in het najaar. Schauzers en sommige terriërs verliezen nauwelijks haar. Overmatig haarverlies of kaalheid bij je hond is echter niet normaal. 

Krabt je hond zichzelf meer? Dan kan hij last hebben van een huidprobleem. Ontvlooi hem regelmatig. Lees ook ons artikel over vachtverzorging bij honden.

Herken je een patroon in de kaalheid? Symmetrische kaalheid ontstaat vaak op de zijkant van de buik van je hond.

Vaak hebben de haren een andere kleur en textuur.

Haarverlies bij een hond: de oorzaak

Haaruitval bij je hond kan te wijten zijn aan een hormonale afwijking zoals een traag werkende schildklier of de ziekte van Cushing. Maar ook een parasiet, bacteriële infectie, allergie of stress kan kaalheid bij je hond veroorzaken.

Lees ook ons artikel over demodex bij honden.

Haarverlies bij een hond: de diagnose

Je hond met haaruitval wordt door je dierenarts lichamelijk onderzocht. Daarna bekijkt je dierenarts een huidafkrabsel om infecties uit te sluiten. Een te traag werkende schildklier wordt uitgesloten met een bloedtest. Om de ziekte van Cushing vast te stellen is er een urineonderzoek nodig. 

Haarverlies bij een hond: de behandeling

Vaak krijgt je hond vitamines om zijn haargroei te stimuleren. Hou de huid van je hond zo soepel mogelijk door zijn kale huid te wassen met een verzorgende zeep. Om uitdroging tegen te gaan kan je zijn huid insmeren met een huidolie.

Verder nog vragen? Neem contact op met een AniCura-dierenarts.

Neem contact op met een dierenarts

Fout

Er is een fout opgetreden. Deze toepassing reageert mogelijk niet meer totdat deze opnieuw wordt geladen.