Europees paspoort hond

Sinds 1 september 1998 moet elke hond ouder dan acht weken verplicht ingeënt, gechipt en op DogID geregistreerd worden. Vergeet niet om adreswijzigingen door te voeren. Lees hier meer over het chippen van je hond

Sinds 1 mei 2021 is de privacywet van toepassing op jouw gegevens in de DogID-databank. Lees hier meer over het DogID van je hond.

Als je hond gechipt en geregistreerd is bij DogID heeft hij een Europees dierenpaspoort. Voor honden die voor 7 juni 2004 geregistreerd zijn, zal je een paspoort moeten aanvragen bij je dierenarts. Alleen dierenartsen mogen nieuwe hondenpaspoorten uitgegeven.

Het paspoort van je hond moet voldoen aan de regels van alle landen waar je met je huisdier naartoe reist. Voor de meest actuele regels kan je contact opnemen met de ambassade van de landen in kwestie of je dierenarts om advies vragen.

Voor je op reis gaat, moet je je hond verplicht laten vaccineren tegen rabiës. Hou er rekening mee dat het vaccin pas 21 dagen na de vaccinatie werkt. Een vaccinatie is pas geldig vanaf twaalf weken met een wachttijd van drie weken. Dat betekent dat je pas kan pas reizen met je hond als hij vijftien weken oud is. In sommige landen moeten honden ook ontwormd zijn.

Meer informatie over de regels in de verschillende lidstaten vind je op de website van de Europese Commissie en de website van de FOD Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu.

Als je met je hond naar landen buiten de EU reist, heb je soms aanvullende gezondheidsverklaringen of bloedonderzoeken nodig. Zorg dat je dier ruim van tevoren is gevaccineerd. Vraag je dierenarts om advies.

Wat staat er in een hondenpaspoort?

Het eerste deel van het hondenpaspoort kan gebruikt worden als internationaal reisdocument. Op het paspoort staan jouw gegevens, een beschrijving van je hond, chipgegevens en vaccinaties. Vergeet de naam van de fokker van je hond niet aan te passen naar je eigen gegevens.

Het tweede deel van het hondenpaspoort bevat informatie voor jou als baasje. Je vindt er meer informatie over de vaccinaties, testen, operaties en behandelingen van je hond.

Wat zijn de kosten van een Europees paspoort voor je hond?

Voor het aanvragen van een hondenpaspoort worden kosten in rekening gebracht. Ook voor het chippen of inenten van je hond zal je een bedrag moeten neertellen.

Heb je nog vragen? Contacteer een AniCura-dierenarts voor meer informatie.

Wil je met je kat reizen? Daar heb je ook een paspoort voor nodig.

Neem contact op met een dierenarts

Fout

Er is een fout opgetreden. Deze toepassing reageert mogelijk niet meer totdat deze opnieuw wordt geladen.