Trachea collaps bij honden

Ontdek alles over trachea collaps bij honden: van de symptomen tot diagnose en behandelingsopties. Hier vind je alle informatie die je nodig hebt om je trouwe viervoeter de beste zorg te bieden.

Wat is een trachea collaps?

Een trachea collaps is het samenklappen van de luchtpijp ten gevolge van verslapping van de kraakbeenringen en afplatting van de normaal ronde doorsnede van de luchtpijp. We weten niet precies waarom dit gebeurt, maar het kan te maken hebben met erfelijkheid, voeding, allergieën, neurologische problemen en andere zaken. Meestal klapt de luchtpijp van boven naar beneden in. In de hals gebeurt dit tijdens het inademen, en in de borstkas tijdens het uitademen.

Symptomen van trachea collaps

De symptomen van een trachea collaps komen vaak voor bij kleine hondenrassen waaronder de Yorkshire terrier, minipoedel, mopshond, Maltezer en Chihuahua. Je ziet het vooral bij oudere honden tussen de 6 en 8 jaar.

De mogelijke symptomen zijn:

  • Abnormale ademgeluiden
  • Moeite met ademen
  • Snel moe worden
  • Blauw aanlopen
  • Flauwvallen
  • Stikken

Overgewicht maakt de symptomen erger. Ze kunnen hoesten met een piepend geluid en vaak na het hoesten kokhalzen. De symptomen kunnen ook erger worden door infecties, druk op de luchtpijp, beweging, opwinding, eten, drinken, warm weer en zelfs door de luchtpijp aan te raken. Soms hebben ze ook lichte hartproblemen.

Diagnose en beeldvorming

Om een trachea collaps te diagnosticeren, kunnen dierenartsen röntgenfoto's maken terwijl de hond in- en uitademt. Dit kan in meer dan 60% van de gevallen een diagnose stellen. Soms kunnen ze op deze foto's ook zien dat het hart vergroot is en dat er problemen zijn met de longen. Een andere test, een trachea-endoscopie, kan helpen om de diagnose te bevestigen en de ernst van de aandoening te beoordelen.

Het is belangrijk om een goede diagnose te stellen en snel te handelen als je denkt dat je hond een trachea collaps heeft, om ernstige complicaties te voorkomen.

Behandelingsopties

In het geval van een vermoedelijke trachea collaps zijn er verschillende behandelingsmogelijkheden mogelijk. Die variëren van medicatie tot chirurgische ingrepen, waarbij de keuze afhangt van de ernst van de aandoening en de individuele behoeften van de hond.

Milde trachea collaps

Bij milde gevallen kunnen medicijnen helpen, zoals hoestonderdrukkers, antibiotica, luchtwegverwijders en ontstekingsremmers. Voor ernstigere gevallen kan soms zuurstof en sedatie nodig zijn.

Ernstige trachea collaps

Als medicijnen niet helpen of als de collaps ernstig is, kan een operatie nodig zijn. Het doel van de operatie is om de luchtpijp te ondersteunen zonder schade toe te brengen aan de zenuwen en bloedvaten eromheen. Momenteel zijn er maar een paar chirurgische technieken beschikbaar, zoals het plaatsen van ringen rond de luchtpijp of het gebruik van stents aan de binnenkant van de luchtpijp. Deze procedures brengen wel kosten en mogelijke complicaties met zich mee.

Bespreek de mogelijke behandelingsopties met jouw dierenarts om je trouwe viervoeter de beste zorg te geven.

Neem contact op met een dierenarts

Was dit artikel nuttig voor je?

Duid aan wat bij je past of typ het zelf. We appreciëren je feedback enorm.

Dank je!

Wij waarderen het heel erg

Fout

Er is een fout opgetreden. Deze toepassing reageert mogelijk niet meer totdat deze opnieuw wordt geladen.