Katvriendelijk huis

Maak van je woning een prikkelrijke omgeving om stress bij je kat te verminderen. Katten houden van hoogtes. Zo kunnen ze alles van bovenaf bekijken. Hoge kattenkrabpalen of kattenmeubels zijn ideaal.

Lees ook onze artikels over je kat beter begrijpen of tips bij het nemen van een kat.

Katten en krabben

Dat een kat krabt, is normaal. Koop een verticale of horizontale krabpaal. Zet de krabpaal naast de slaapplaats van je kat. Zorg dat de krabpaal niet meebeweegt tijdens het krabben. Soms helpt het om de krabpaal met kattengras in te wrijven.

Lees meer in ons artikel over katten die krabben waar het niet mag.

Interactieve kattenspelletjes

Heb je een binnenkat? Dan zal je verschillende keren per dag met hem moeten spelen. Een kat verliest snel interesse in speelgoed. Zorg daarom dat je verschillende soorten kattenspelletjes in huis hebt. Gebruik elke keer een ander speeltje. Een laserlampje is een slecht idee. Katten kunnen gefrustreerd raken omdat ze het stipje nooit echt kunnen pakken.

Tolereer geen bijtgedrag van je kitten tijdens het spelen. Geef hem een speeltje om in te bijten. Zo voorkom je latere gedragsproblemen.

Veranderingen in de omgeving van je kat

Van plan om te verhuizen? Laat je kat eerst aan een kleine veilige ruimte wennen. Eventueel kan je een Feliway-spray gebruiken. Deze spray bevat feromonen waardoor een kat zich meer op zijn gemak voelt.

Maaltijden

Katten eten in het wild tien tot twintig kleine maaltijden per dag. Geef niet zomaar een keer per dag eten in een voederbakje aan je kat. Laat je kat werken voor zijn eten en voorkom overgewicht.

Verstop de maaltijd van je kat in speelgoed of op verschillende plekken in huis. Gooi de brokjes van je kat zodat hij erachter moet rennen. Geef je kat minstens twee kleinere maaltijden per dag. Een automatische voerbak kan handig zijn. 

Maak gaten in een kartonnen doos met brokjes. Zo moet je kat zijn eten uit de doos vissen. Je kan je kat ook een brokje uit het midden van een lange pvc-buis laten halen.

Neem contact op met een dierenarts

Fout

Er is een fout opgetreden. Deze toepassing reageert mogelijk niet meer totdat deze opnieuw wordt geladen.