Hoeveel kattenbakken heb je nodig?

Je moet altijd één kattenbak per kat plus één extra voorzien. Katten zijn territoriaal. Het zou kunnen dat één van je katten een kattenbak probeert op te eisen. Het kan ook dat de ene kat niet meteen wil gaan nadat de andere kat geweest is.

Woon je op een klein appartement en heb je één kat? Dan heb je maar één kattenbak nodig. In een groter huis loop je met één kattenbak het risico dat je kat een andere plek in huis zal zoeken om zijn behoefte te doen. Om te vermijden dat er ontlasting op de vloer terechtkomt, plaats je best niet twee kattenbakken naast elkaar.

Welke soort kattenbak heb je nodig?

Hoe groter, hoe beter. Een kattenbak moet minstens anderhalve keer zo groot zijn als de lengte van je kat. Sommige katten vinden een kattenbak met een deksel maar niets, omdat ze zich zo minder goed kunnen bewegen. Schuchtere katten daarentegen hebben graag privacy om hun behoefte te doen. Vergeet een gesloten kattenbak niet regelmatig proper te maken. Katten gaan niet op een vieze kattenbak en zullen hun behoeften op een andere plek in huis doen.

Plast je kat over de rand van zijn kattenbak? Dan is een kattenbak met hoge randen een betere keuze.

Buiten doen katten hun behoefte op aarde of zand. Kies daarom voor een zachte, niet geparfumeerde, klonterende kattenbakvulling. Die vulling kan je ook makkelijker opscheppen. Van geparfumeerde kattenbakvulling kunnen jij en je kat astma krijgen.

Waar plaats je je kattenbak best?

Je badkamer, washok of kelder zijn ideale ruimtes om een kattenbak te plaatsen. Zelfs je keuken kan een goede plek zijn. Zet de kattenbak in een rustige hoek en uit de buurt van zijn voederbak of slaapplek. Verplaats de kattenbak van je kat niet. Katten houden niet van verandering.

Hoe vaak moet je een kattenbak schoonmaken?

Haal de ontlasting van je kat dagelijks uit zijn kattenbak. Vul de kattenbakvulling meteen aan. De kattenbak zelf moet je om de vier weken schoonmaken. Gebruik zeep en warm water. Vermijd reinigingsproducten met een sterke geur of chemicaliën. Niet-klonterende kattenbakvulling moet je elke week volledig vervangen.

Heb je nog vragen? Vraag raad aan een AniCura-dierenarts.

Neem contact op met een dierenarts

Fout

Er is een fout opgetreden. Deze toepassing reageert mogelijk niet meer totdat deze opnieuw wordt geladen.