Myelogram

Als huisdiereigenaar is het van cruciaal belang om de gezondheid van je dier nauwlettend in de gaten te houden. In dit artikel verkennen we het myelogram, een speciaal röntgenonderzoek dat kan helpen bij het identificeren van rugproblemen.

Wat is een myelogram?

Een myelogram is een radiologisch onderzoek dat wordt uitgevoerd bij dieren die rugproblemen ervaren. Tijdens dit onderzoek wordt een contrastvloeistof geïnjecteerd, meestal in de nek of tussen specifieke wervels in de rug. Deze contrastvloeistof helpt de dierenarts om problemen in het ruggenmerg nauwkeuriger te identificeren, waaronder ontstekingen, hernia's, breuken, bloedingen en tumoren. Gewone röntgenfoto's kunnen deze problemen vaak niet duidelijk weergeven, wat de noodzaak van een myelogram rechtvaardigt.

Hoe wordt een myelogram uitgevoerd?

Na het injecteren van de contrastvloeistof maakt de dierenarts röntgenfoto's. Op deze beelden zijn twee witte lijnen zichtbaar rondom het ruggenmerg. Eventuele problemen, zoals een uitstulpende hernia, zijn hierdoor beter waarneembaar. Mogelijks moet het dier na het onderzoek nog even onder narcose blijven en nauwlettend worden geobserveerd.

Welke nazorg heeft je huisdier nodig?

Huisdieren die een myelogram hebben ondergaan, vereisen na het onderzoek extra zorg. Ze blijven gedurende enige tijd onder narcose en worden aan een infuus gehouden. De dierenarts zorgt ervoor dat ze warm blijven en in een specifieke positie liggen om te voorkomen dat de contrastvloeistof naar hun hersenen stroomt. Het is normaal dat ze na het onderzoek wat afkoelen, daarom blijft het infuus ook aangesloten om snel medicijnen toe te dienen indien nodig. 

Wat zijn de mogelijke complicaties?

Een myelogram brengt een beperkt risico met zich mee, zoals een tijdelijke verslechtering van symptomen of complicaties ten gevolge van een allergische reactie op de constrast stof. Deze complicaties komen gelukkig niet frequent voor en zijn bijna steeds te verhelpen. 

Kiezen tussen een myelogram, CT-scan en MRI-scan?

Hoewel een myelogram waardevolle informatie biedt over rugproblemen bij huisdieren, moet men de risico's in overweging nemen. Als alternatief voor een myelogram zijn er geavanceerdere onderzoekstechnieken beschikbaar, zoals een CT-scan of een MRI-scan. Deze scans zijn minder riskant en verschaffen gedetailleerde informatie. Een CT-scan dient ertoe de botten en de gewrichten in beeld te brengen terwijl een een MRI-scan geschikt is voor het in beeld brengen van de weke delen.

Raadpleeg de dierenarts om te bepalen welk onderzoek het meest geschikt is voor jouw dier.

Was dit artikel nuttig voor je?

Duid aan wat bij je past of typ het zelf. We appreciëren je feedback enorm.

Dank je!

Wij waarderen het heel erg

Neem contact op met een dierenarts

Fout

Er is een fout opgetreden. Deze toepassing reageert mogelijk niet meer totdat deze opnieuw wordt geladen.