Amputatie bij honden

Amputatie is een ingrijpende operatie waarbij een chirurg een deel van het lichaam van je hond verwijdert. Het is een moeilijke en emotionele beslissing, maar soms kan het noodzakelijk zijn om het leven van je hond te redden.

Lees ook: amputatie kat

Amputatie bij een hond

Amputatie proberen we altijd te vermijden. Toch kan het soms nodig zijn om het leven van je hond te redden of ondragelijke pijn te verlichten als er geen andere behandelmogelijkheden zijn. Voorafgaand aan de operatie vindt er altijd een consult plaats waarin de dierenarts bepaalt of amputatie de beste optie is.

Bij botbreuken zijn er vaak andere behandelingen beschikbaar.

Oorzaken van staartamputatie bij honden

Als je dierenarts besluit tot een staartamputatie, is dit meestal vanwege een tumor of ernstige verwonding. Een bijtwond kan bijvoorbeeld ernstige huidbeschadigingen en infecties veroorzaken, waardoor amputatie onvermijdelijk kan zijn. Het is daarom belangrijk dat bijtwonden altijd zo snel mogelijk door een dierenarts worden bekeken.

Oorzaken van amputatie van voor- of achterpoot bij honden

Wanneer de poot van je hond door een ongeval ernstig beschadigd is, kan herstel soms niet mogelijk zijn en wordt amputatie overwogen. Ook bij een verlamde poot die door het slepen chronische verwondingen veroorzaakt, kan amputatie noodzakelijk zijn om infecties te voorkomen. Laat in dergelijke gevallen altijd een dierenarts de situatie beoordelen.

Hoe verloopt de ingreep?

Amputatie gebeurt onder volledige narcose. Je hond is bij onze dierenarts-chirurgen in veilige handen. We maken een anesthesieplan op maat, rekening houdend met de leeftijd, gezondheid en het ras van je hond. Met de juiste pijnstilling blijft je hond voor, tijdens en na de operatie zo goed als pijnvrij.

Herstel na een voor- of achterpootamputatie bij honden

Kleine honden kunnen vaak zonder veel problemen verder na een pootamputatie. Bij grotere rassen zal je dierenarts je uitgebreid informeren over de benodigde nazorg, revalidatie en herstel. De meeste honden leiden na de operatie een gelukkig leven. Als je hond al gewend was aan een minder functionerende poot, zal dit bijdragen aan een sneller herstel. Als de poot vlak voor de operatie nog volledig functioneerde, zal je hond even moeten wennen aan de nieuwe situatie, wat meestal binnen 48 uur gebeurt. Bij een voorpootamputatie moet de gezonde poot extra gewicht dragen, maar dit veroorzaakt doorgaans geen problemen.

Voor- en nadelen van amputatie

Voordat je een beslissing neemt over amputatie, is het belangrijk om goed geïnformeerd te zijn. Amputatie is onomkeerbaar en kan bij grote of zware honden problemen veroorzaken bij het lopen op drie poten. Bij ernstige weefselschade kan een andere behandeling soms beter zijn, ondanks hogere kosten. Voor complexe botbreuken zijn er vaak meerdere behandelingsopties. Overleg met je dierenarts voor meer informatie. Houd er bij jonge honden rekening mee dat de overige drie poten vatbaarder worden voor gewrichtsproblemen.

Kosten van amputatie bij honden

Amputatie is een chirurgische ingreep en de kosten hangen af van verschillende factoren, zoals de leeftijd en conditie van je hond, of hij medicatie gebruikt en of er hartklachten zijn. Voorafgaand aan de operatie onderzoekt de dierenarts je hond om de juiste narcose te bepalen.

Wil je meer weten over de kosten van amputatie bij honden? Neem dan contact met ons op.

Was dit artikel nuttig voor je?

Duid aan wat bij je past of typ het zelf. We appreciëren je feedback enorm.

Dank je!

Wij waarderen het heel erg

Neem contact op met een dierenarts

Fout

Er is een fout opgetreden. Deze toepassing reageert mogelijk niet meer totdat deze opnieuw wordt geladen.