Staaroperatie bij honden

Staar bij honden is een gespecialiseerde ingreep. Je dierenarts zal je doorverwijzen naar een specialist in oogheelkunde.

Merk je dat jouw hond staar heeft of moeite heeft met zien? Bezoek op tijd de dierenarts.

Het negeren van staar kan leiden tot interne oogontstekingen en glaucoom bij je hond. Laat je hond tijdig onderzoeken en behandelen om de kans op herstel te vergroten.

Wat houdt staar bij honden in?

Staar bij honden treedt op wanneer de ooglens troebel is. Door deze troebelheid komt er minder of geen licht in het oog, wat resulteert in verminderd zicht voor je hond.

Je herkent verminderd zicht bij je hond aan:

  • Schrikken van onverwachte bewegingen of schaduwen
  • Tegen dingen aanlopen
  • Struikelen

Staar komt vaak voor bij honden maar kan ook bij katten voorkomen.

Wat veroorzaakt staar bij honden?

Staar kan ontstaan door ouderdom, suikerziekte (diabetes), oogletsel door een trauma, of erfelijke factoren.

  • Ouderdom: Bij oude honden veranderen eiwitten in de ooglens, waardoor deze troebel wordt. Oudere honden kunnen ook een staaroperatie ondergaan voor verbeterd zicht. Vragen over narcose en de effecten op oudere honden? Raadpleeg je dierenarts.
  • Diabetes: Ongeveer 50% van de honden met diabetes ontwikkelt staar binnen vijf maanden, en 75% binnen het eerste jaar. Laat je hond op tijd opereren om ernstige complicaties te voorkomen.
  • Trauma: Staar kan ontstaan na een trauma zoals een kattenkrab of een doorn in het oog. Vroegtijdige controle door de dierenarts is cruciaal voor een betere behandeling.
  • Erfelijkheid: Veel gevallen van staar bij honden zijn erfelijk. Sommige rassen zijn gevoeliger, en een staaroperatie kan ook bij erfelijke staar helpen om het zicht te herstellen.

Staaroperatie bij honden

Een gespecialiseerde oogarts voert de staaroperatie uit.

  • Voor de operatie: De specialist onderzoekt het oog van je hond en voert tests uit, waaronder een oogheelkundig onderzoek, een echo en elektroretinografie (ERG). Deze onderzoeken worden vaak op dezelfde dag gepland.
  • Tijdens de operatie: De troebele lens wordt verwijderd en vervangen door een kunstlens met behulp van de phaco-emulsificatietechniek. Na de operatie kan je hond direct weer scherp zien.

Heeft jouw hond aan beide ogen staar? Dan opereert de dierenarts-specialist beide ogen tijdens één operatie. Zo hoeft jouw hond maar één keer onder narcose en heeft jouw hond één herstelperiode.

Risico's van de operatie voor je hond

Elke operatie en narcose brengen risico's met zich mee, inclusief ontsteking, verhoogde oogdruk en netvliesloslating. Deze complicaties zijn zeldzaam maar moeten tijdens controles worden gecontroleerd en behandeld.

Voorkom risico's na de operatie door jaarlijkse controles en directe raadpleging bij problemen.

Kosten staaroperatie hond

De kosten van een staaroperatie worden bepaald door verschillende factoren, waaronder het aantal geopereerde ogen, speciale aandacht voor anesthesie, en extra handelingen voor je hond. Neem contact met ons op voor meer informatie over de kosten.

Was dit artikel nuttig voor je?

Duid aan wat bij je past of typ het zelf. We appreciëren je feedback enorm.

Dank je!

Wij waarderen het heel erg

Neem contact op met een dierenarts

Fout

Er is een fout opgetreden. Deze toepassing reageert mogelijk niet meer totdat deze opnieuw wordt geladen.