Artroscopie kat

Arthroscopie is een methode om in het gewricht te kijken. Heeft je kat last van de schouder, knie of elleboog? Arthroscopie wordt gebruikt om gewrichtsproblemen bij katten vast te stellen of te behandelen.

Lees ook: artroscopie bij honden

Wat houdt een arthroscopie bij katten in?

Arthroscopie betekent letterlijk het gewricht bekijken. Deze methode wordt vaak gebruikt voor onderzoek en behandeling van gewrichtsaandoeningen bij katten.

Voor een arthroscopie is altijd een narcose nodig. Je kat mag enkele uren voor de narcose niet eten, maar wel drinken.

Ook krijgt je dier voor de operatie pijnstillers om de pijn na de operatie te verminderen.

Bij arthroscopie worden kleine incisies van enkele millimeters in de huid gemaakt om de scoop en ander instrumentarium toegang te geven tot het gewricht.

De scoop is een dun buisje met lenzen en glasvezels. Een videocamera en een lichtkabel, verbonden met een lichtbron, worden aan het deel buiten het gewricht bevestigd. De scoop wordt ingebracht met een beschermende schacht waardoor ook steriele zoutoplossing in het gewricht kan worden geïnjecteerd.

Op het scherm ziet de chirurg een sterk vergroot en scherp beeld van de binnenkant van het gewricht. Vervolgens worden door andere incisies instrumenten ingebracht voor de behandeling.

De beste keuze voor arthroscopie bij katten

Arthroscopie bij huisdieren is geen eenvoudige procedure. Voor een succesvolle operatie zijn hoogwaardig instrumentarium en een chirurg met veel ervaring en expertise van essentieel belang.

Bij AniCura werken dierenartsen met uitgebreide ervaring in arthroscopie.

Wanneer is arthroscopie nodig?

Diagnose van een gewrichtsprobleem

Bij vermoedelijke gewrichtsaandoeningen voert de dierenarts een grondig orthopedisch onderzoek uit. Vaak worden tijdens dit onderzoek ook röntgenfoto's gemaakt.

Als het röntgenonderzoek geen duidelijkheid biedt, kan aanvullend onderzoek zoals een CT-scan nodig zijn. In veel gevallen kan arthroscopie uitkomst bieden.

Direct zicht op de binnenkant van het gewricht geeft een nauwkeurig beeld van het gewricht en vooral het gewrichtskraakbeen. Tegelijkertijd kan een behandeling worden uitgevoerd.

Behandeling van gewrichtsproblemen

Arthroscopie wordt veel gebruikt bij de behandeling van gewrichtsproblemen bij katten. Mogelijke redenen voor een arthroscopie zijn:

  • elleboogdysplasie, zoals OCD en LPCM
  • knieproblemen zoals voorste kruisbandletsels en meniscusafwijkingen
  • aandoeningen van het schoudergewricht zoals OCD en bicepspeesproblemen
  • OCD in het hakgewricht

Voordelen van arthroscopie voor je kat

Arthroscopie is minder ingrijpend voor je kat dan een reguliere operatie. Voor de operatie zijn slechts enkele kleine incisies nodig om de instrumenten in te brengen.

Een groot voordeel is het duidelijke zicht op de binnenkant van het gewricht. Structuren zoals kraakbeen en meniscus zijn met arthroscopie het beste te beoordelen.

Diagnose en behandeling kunnen gelijktijdig plaatsvinden.

Herstel na arthroscopie

Arthroscopie is niet zeer ingrijpend voor je kat omdat er maar een paar kleine snedes nodig zijn. Dat betekent echter niet altijd dat je kat heel snel herstelt. Het herstel hangt af van de ernst van het gewrichtsprobleem en de uitgevoerde behandeling.

De chirurg zal je uitgebreid informeren over het te verwachten herstel van je kat. Het kan zijn dat je kat na de operatie revalidatie nodig heeft.

Kosten arthroscopie bij katten

Onze chirurgen zullen je goed informeren over de te verwachten kosten voor een mogelijke ingreep. Neem voor een prijsindicatie contact met ons op.

Bij AniCura werken dierenartsen met ruime ervaring in arthroscopie bij katten. Heb je vragen over de operatie of wil je een afspraak maken? Neem contact met ons op.

Was dit artikel nuttig voor je?

Duid aan wat bij je past of typ het zelf. We appreciëren je feedback enorm.

Dank je!

Wij waarderen het heel erg

Neem contact op met een dierenarts

Fout

Er is een fout opgetreden. Deze toepassing reageert mogelijk niet meer totdat deze opnieuw wordt geladen.