Gebroken poot kat

Katten komen bijna altijd op hun pootjes terecht, maar soms gaat het mis. Heeft je kat een gebroken poot? Ga langs bij een dierenarts.

Lees ook: gebroken poot hond

Heeft jouw kat mogelijk een botbreuk?

Wanneer je met je kat naar de dierenarts gaat vanwege een mogelijke botbreuk, zal jouw kat eerst gestabiliseerd worden en pijnstilling krijgen. De dierenarts beoordeelt niet alleen of het om een botbreuk gaat, maar onderzoekt ook mogelijke interne schade, vooral na een aanrijding, zoals een hersenschudding of klaplong.

Bevestiging van de breuk met röntgenfoto's

Röntgenfoto's kunnen bevestigen of het daadwerkelijk om een botbreuk gaat. In sommige gevallen is een CT-scan nodig als de breuk niet goed te beoordelen is op een röntgenfoto. Afhankelijk van de locatie en omvang van de breuk kiest de dierenarts samen met jou de meest geschikte behandeling.

Gebroken staart bij katten

Naast gebroken pootjes is een gebroken staart bij katten een veelvoorkomende botbreuk. Merk je op dat jouw kat niet meer vrolijk rondrent met de staart omhoog? Het slepen van de staart over de grond kan duiden op een gebroken staart. Neem contact op met de dierenarts.

Onderzoek van de gebroken staart

Je ziet waarschijnlijk zelf al dat er iets mis is met je kat. We raden je aan niet zelf te veel te onderzoeken en direct contact op te nemen met de dierenarts vanwege de gevoeligheid van de zenuwen. Hoewel een gebroken staart meestal geen spoedgeval is, is snelle actie in sommige gevallen noodzakelijk.

Opname en herstel

Het kan zijn dat de dierenarts voorstelt om jouw kat ter observatie in de dierenkliniek te laten overnachten. Opname is bedoeld om de ernst van de staartbreuk te beoordelen of veilig herstel mogelijk te maken.

De staart: een zenuwrijk gebied

Je herkent het vast wel. Heeft jouw kat ineens een dikke staart? Dan is je kat boos of gestrest. Met de staart omhoog is je kat juist toegankelijk. Naast balans houden, is de staart gevoelig en bevat veel zenuwbanen. Bij een vermoedelijke staartbreuk bekijkt de dierenarts of je kat nog gevoel in de staart heeft en of de kat de staart nog kan bewegen. Als de staart gebroken is, bespreekt de dierenarts met jou de mogelijke behandelingen.

Belangrijk: voorkom incontinentie door een staartbreuk

Bij katten komt regelmatig een breuk van de staart voor waarbij ook de zenuwen van de blaas en/of anus beschadigd zijn. Als deze breuk niet snel behandeld wordt, kan je kat blijvend incontinent worden of niet meer zelfstandig plassen.

Snelle diagnose en behandeling bij een gebroken staart zijn essentieel.

Afhankelijk van de schade aan de staart kan de breuk behandeld worden, vanzelf genezen door rust of moet de staart (deels) geamputeerd worden.

Kat met een gebroken pootje

Katten verbergen vaak pijn en ongemak, maar als je kat een gebroken pootje heeft, zal dit meestal opvallen.

Symptomen van een gebroken poot bij je kat

Je kat wil dan niet meer op het gebroken pootje staan of loopt mank. In ernstige gevallen kan het pootje zelfs in een onnatuurlijke houding staan of kan het bot zelfs uitsteken.

Denk je dat je kat mogelijk een gebroken pootje heeft? Ga dan zo snel mogelijk naar de dierenarts. Plaats je kat in een kattenmandje, eventueel met een dekentje, en zorg ervoor dat de poot zo min mogelijk beweegt.

Geneest het vanzelf?

De kans op herstel met alleen rust is zeer klein en de kans dat het bot niet op de juiste manier weer vastgroeit is groot. Dit leidt tot pijn bij je kat en een verkeerde houding, wat weer tot nieuwe problemen kan leiden. Hierdoor moet er vaak alsnog geopereerd of zelfs geamputeerd worden. Vermoed je dus een gebroken pootje, neem dan altijd contact op met je dierenarts. In de meeste gevallen is het namelijk verstandig om te opereren, omdat dit de beste kans op volledige genezing biedt.

Behandeling van een botbreuk bij een kat

Gips of operatie?

Als je kat een botbreuk heeft, wil je natuurlijk dat deze goed geneest en je kat snel weer helemaal de oude wordt. Een botbreuk kan op twee manieren behandeld worden: met een spalkverband of een operatie.

Gips of spalkverband

Als je kat alleen in het gips moet, scheelt dat een operatie. Alleen bij een breuk in het onderbeen of de voet van je kat is een spalk- of gipsverband mogelijk voldoende voor een goede genezing. Helaas accepteren katten vaak een spalk- of gipsverband niet gemakkelijk, wat kan leiden tot vervelende complicaties. De kans dat de breuk met alleen gips goed geneest, is in de meeste gevallen net zo twijfelachtig als bij alleen hokrust.

De orthopedische specialisten bij AniCura raden daarom altijd de behandeling aan die het beste zorgt voor genezing en het volledige herstel van het pootje.

Chirurgische ingreep om de botbreuk te herstellen

Er zijn verschillende chirurgische technieken om een botbreuk te herstellen. Een veelgebruikte en bewezen succesvolle methode is Osteosynthese. Dit houdt in dat botdelen met behulp van implantaten, zoals schroeven, pennen, platen en chirurgisch staaldraad, aan elkaar worden bevestigd.

Op deze manier worden de botdelen in de juiste positie geplaatst, met zo min mogelijk ruimte ertussen, voor optimaal herstel. In de meeste gevallen kan zo een snelle botgenezing zonder complicaties worden bereikt.

Hoewel de kosten voor de chirurgische behandeling van botbreuken aanvankelijk hoger zijn dan die voor het aanleggen van een spalk of gipsverband, blijkt het verschil in kosten aan het einde van de totale behandeling verrassend klein.

Voordelen van een operatie

  • Goede controle over de stand waarin de botdelen genezen.
  • De poot kan snel worden belast.
  • Je kat kan snel weer lopen, plassen en ontlasting doen in geval van een bekkenbreuk.
  • Je kat kan snel weer eten in geval van een kaakbreuk.
  • Kleinere kans op vervelende complicaties van de huid in vergelijking met een gipsverband.
  • Geen wekelijkse controle van het gips.
  • Geen aanpassingen of vervanging van het gipsverband.
  • Het genezingsproces is comfortabeler voor de kat en de eigenaar.
  • Het genezingsproces is voorspelbaar.

Herstel en nazorg na een botbreuk bij je kat

Na de behandeling van de botbreuk van je kat begint de nazorg. Dit betekent dat je kat minstens zes tot acht weken rust nodig heeft in een hok of andere kleine ruimte om het bot te laten genezen.

Pas als bij controle met behulp van een röntgenfoto is vastgesteld dat het bot voldoende is hersteld, mag je kat weer vrij bewegen. We begrijpen dat dit zowel voor je huisdier als voor jou vervelend kan zijn. Je dierenarts geeft je daarom graag tips en advies over hoe hiermee om te gaan.

Kosten van een gebroken poot bij je kat

Als je orthopedische dierenarts een botbreuk bij je kat constateert, biedt een operatie de beste kans op een goede genezing en volledig herstel van de functie. Ook heeft een chirurgische ingreep de minste kans op complicaties en is er minder nazorg nodig. Na een paar weken revalidatie is je kat weer helemaal de oude en heb je de zekerheid dat de breuk volledig is genezen.

Advies van een AniCura expert?

Bij AniCura werken deskundigen op het gebied van complexe botbreuken die je alles kunnen vertellen over de mogelijkheden en bijbehorende kosten. Neem contact op met een AniCura kliniek bij jou in de buurt.

Neem contact op met een dierenarts

Fout

Er is een fout opgetreden. Deze toepassing reageert mogelijk niet meer totdat deze opnieuw wordt geladen.