De juiste dierenarts voor je exotische huisdier

In de reguliere dierenartsopleiding komen exotische dieren meestal niet veel aan bod. De medische zorg voor deze speciale dieren is dus echt een vak apart. AniCura staat klaar om je te helpen bij het vinden van de perfecte kliniek waar je je geliefde huisdier met een gerust hart kunt laten behandelen.

Dierenarts voor exotische huisdieren

Bij een dierenarts voor exotische of bijzondere dieren denk je misschien aan kleurrijke vogels, vogelspinnen en schildpadden. Dat klopt deels, maar onder dit type zorg vallen ook andere dieren, zoals vogels, kippen en konijnen.

Er zijn verschillende benamingen in gebruik als het gaat om veterinaire zorg voor bijzondere dieren, waaronder:

  • Vogelarts of vogeldierenarts
  • Reptielenarts of reptielendierenarts
  • Konijnen- en knaagdierenarts

Dierenarts voor vogels

Vogelzorg betreft de gezondheid en zorg voor je vogel. Vogels tonen vaak pas laat symptomen van ziekte. Daarom adviseert de vogeldierenarts om je vogel jaarlijks te laten controleren.

Wil je een afspraak maken bij een dierenarts met expertise in vogels? Neem dan contact met ons op.

Dierenarts voor reptielen, zoals schildpadden of leguanen

Ben je op zoek naar een dierenarts voor reptielen, bijvoorbeeld voor je schildpad of leguaan? Het kan zijn dat je schildpad last heeft van schildrot, of dat je leguaan mank loopt.

Bij AniCura werken verschillende dierenartsen met expertise op dit gebied, met ruime ervaring in de zorg voor onder andere schildpadden, baardagamen, slangen en gekko's.

Reptielen zijn koudbloedige dieren. Ziekteprocessen verlopen bij hen zeer traag. Tegen de tijd dat ze ziekteverschijnselen vertonen, zijn ze vaak al ernstig ziek.

Daarom raden wij aan om je dier jaarlijks te laten controleren door een dierenarts. Het dier wordt dan gewogen en ondergaat een lichamelijk onderzoek. Om darmparasieten uit te sluiten, wordt de ontlasting gecontroleerd.

Dierenarts voor konijnen en knaagdieren

Wil je je konijn of cavia laten castreren? Of laten inenten? Ga dan naar een dierenarts met expertise in konijnen en knaagdieren. Een expert die alles weet over benodigde vaccinaties, die eventuele aandoeningen herkent en ze kan behandelen.

Een gezond konijn of knaagdier is actief, alert en houdt zichzelf schoon. Zit je dier stil in een hoekje, of staart het voor zich uit? Of wordt de vacht ineens vies? Dan is het verstandig om naar een dierenarts te gaan. Vaak is er dan iets aan de hand.

Zoek je een kliniek die beschikt over de juiste apparatuur om je konijn of knaagdier medische zorg op maat te geven? Neem dan contact met ons op.

Dierenarts voor insecten, amfibieën en vissen

Insecten, amfibieën en vissen komen niet zo vaak voor in de spreekkamer van de dierenarts. Hierdoor is het voor dierenartsen moeilijker om hier veel ervaring mee op te doen. Toch hebben dierenartsen vaak wel kennis over de zorg voor deze dieren.

Heb je vragen over de zorg of behandeling van je vis, amfibie of insect? Neem dan contact met ons op.

Huisvesting van je dieren

Bij de huisvesting van exotische dieren is het belangrijk om zoveel mogelijk de natuurlijke leefomgeving van het dier na te bootsen. Met de juiste verlichting, de meest geschikte warmte, luchtvochtigheid en inrichting.

Verlichting

De meeste exotische dieren zijn afhankelijk van UV-licht voor de aanmaak van vitamine D. Een tekort kan leiden tot problemen met botten, spieren en darmen. Speciaal kunstlicht is noodzakelijk. Let erop dat de lamp UV-B uitstraalt.

Warmte & luchtvochtigheid

De juiste temperatuur is erg belangrijk voor diverse lichaamsfuncties, zoals de spijsvertering. Wat de juiste warmte is voor je huisdier en hoe je het terrarium het beste kunt verwarmen, vertellen we je graag.

Advies over de verzorging van exotische huisdieren

Naast het bieden van de juiste zorg, geven onze diergeneeskundige specialisten je graag advies. Bijvoorbeeld over de beste voeding, huisvesting en behandeling van exotische huisdieren.

Twijfels over je exotische of bijzondere dier?

Heb je vragen of maak je je zorgen? Neem dan contact met ons op om te vragen welke dierenarts hierin de meeste expertise heeft en jou het beste kan helpen.

Was dit artikel nuttig voor je?

Duid aan wat bij je past of typ het zelf. We appreciëren je feedback enorm.

Dank je!

Wij waarderen het heel erg

Neem contact op met een dierenarts

Fout

Er is een fout opgetreden. Deze toepassing reageert mogelijk niet meer totdat deze opnieuw wordt geladen.