Spoeddierenarts

Merkt je dat je dier plotseling kortademig is of heeft hij een stuk speelgoed ingeslikt? Neem bij noodgevallen altijd direct contact op met je dierenarts. Soms is elke seconde van cruciaal belang. Je dierenarts zal je adviseren over de stappen die je moet nemen en of het noodzakelijk is om naar de kliniek te komen.

Lees ook: spoed bij katten of honden

Spoed dierenarts - 24/7 bereikbaar
Gebruik de button "Kliniek in de buurt" of bel direct één van onze locaties.

24 uur per dag beschikbaar

Heb je dringend een dierenarts nodig buiten de normale openingstijden? Bel dan naar jouw kliniek. Vaak wordt het nummer doorgeschakeld naar een dierenarts die spoedgevallen behandelt, of je krijgt instructies via een antwoordapparaat over hoe je contact kunt opnemen met de dienstdoende dierenarts. Dit kan ook een andere dierenkliniek zijn.

Contact opnemen met de dierenarts bij spoed

Denk je dat jouw dier dringend medische zorg nodig heeft? Neem dan altijd direct contact op met jouw dierenarts voor advies.

Maak altijd eerst een afspraak

Wil je direct naar de kliniek komen? Bel dan altijd eerst naar de kliniek. Als er een dringende behandeling nodig is, kan de dierenarts zich voorbereiden op jouw komst.

Het kan voorkomen dat je even moet wachten als er een ander dier met meer spoed behandeld moet worden.

Wanneer is mijn dier een spoedgeval?

Wat wordt beschouwd als spoed bij dieren? Jouw dier kan een spoedgeval zijn in twee situaties:

 • Ernstige spoed: jouw dier verkeert in levensgevaar en moet onmiddellijk behandeld worden.
 • Minder ernstige spoed: jouw dier heeft dringend behandeling nodig, maar er is geen acute noodsituatie.

Spoedgevallen waarbij onmiddellijk actie nodig is:

 • Aanrijding: let op onzichtbare verwondingen. Laat jouw dier altijd controleren op ademhaling en inwendige bloedingen.
 • Bloedingen/verwondingen: open wonden moeten snel behandeld worden om infectie te voorkomen. Druk de bloeding dicht met een schone doek of je vinger.
 • Benauwdheid: let op luide ademhaling, een blauwe tong en snakken naar adem. Jouw dier kan last hebben van long- of hartfalen.
 • Maagkanteling: let op pogingen tot braken zonder resultaat en plotselinge zwelling van de buik. Dit kan wijzen op een maagverdraaiing, vooral bij grotere dierenrassen.
 • Verstopte plasbuis: jouw reu kan niet plassen of perst, maar zonder resultaat. Een verstopte penis kan ernstige gevolgen hebben als er niet op tijd wordt ingegrepen.
 • Hittestress: Nadat een dier bijvoorbeeld in een auto heeft gezeten die in de zon staat, kan hij oververhit raken. Lees meer over oververhitting bij konijnen
 • Onderkoeling: Als je huisdier in ijskoud water is gevallen, kan onderkoeling optreden. Droog je huisdier af en leg een warme kruik bij hem. Water in de longen kan benauwdheid veroorzaken.
 • Vergiftiging: Als je vermoedt dat je huisdier vergif heeft ingenomen, kom dan onmiddellijk langs. Als het mogelijk is, neem dan de verpakking van het vergif mee. 
 • Ingeslikt of vastzittend vreemd voorwerp: Als je huisdier braakt of een verminderde eetlust heeft, kan hij een vreemd voorwerp hebben ingeslikt of vastzitten in zijn bek. In het ergste geval kan dit inwendige schade veroorzaken. Raadpleeg direct de dierenarts als je vermoedt dat je huisdier iets heeft ingeslikt.
 • Oogletsel: Als er iets in het oog zit, als de oogbol uit de kas is gekomen of als er plotselinge zwelling optreedt, bel dan direct de dierenarts. Probeer niets zelf uit het oog te halen.
 • Verlammingen: Als je huisdier plotseling niet meer kan bewegen of pijn lijkt te hebben, bedek dan het oog eventueel met een schone, vochtige doek en bel direct de dierenarts.
 • Epileptische aanvallen: Als je huisdier niet reageert, zijn de ogen open met wijde pupillen, heeft hij stijve of trillende spieren, speekselt hij en verliest hij urine, dan kan er sprake zijn van epileptische aanvallen. Als de aanval langer dan 20 minuten duurt of gevolgd wordt door een nieuwe aanval, bel dan direct de dierenarts.
 • Allergische reacties / wespensteek: Als je dier allergisch reageert op een wespensteek met zwellingen over het hoofd of lichaam, en mogelijk benauwdheid of diarree heeft, zoek dan direct medische hulp.
 • Geboorteproblemen: Als je dier minstens een half uur perst zonder resultaat of als er meer dan 2 uur zit tussen de geboorte van twee pups, kunnen er problemen zijn.
 • Blijvende erectie bij een reu: Als een reu een aanhoudende erectie heeft, kan dit te wijten zijn aan een te strakke voorhuid. Als er niet op tijd wordt ingegrepen, kan de penis afsterven.

Spoedgevallen die snel maar niet acuut behandeld moeten worden:

 • Bevalling die niet vordert
 • Bloed bij de ontlasting
 • Diarree en overgeven. Lees meer over diarree bij konijnen en cavia's.
 • Gebroken kiezen en tanden, afgebroken hoektand
 • Nierfalen (als jouw dier plotseling erg ziek is, kan dit een teken zijn van acuut nierfalen)
 • Trauma, zoals botbreuken, klaplong of bijtwonden

Advies van de dierenarts en eerste hulp

Neem in deze gevallen altijd direct contact op met jouw dierenarts. De dierenarts zal je vertellen wat je moet doen.

Soms kan het begin van de behandeling enkele uren of zelfs langer uitgesteld worden. Het kan ook zijn dat jouw dier met de dierenambulance naar de kliniek moet worden vervoerd.

Eerste hulp voor jouw dier:

 • Probeer jouw dier te kalmeren in alle gevallen.
 • Bedek eventuele wonden en open botbreuken met een schone doek of verband.
 • Probeer bloedingen te stoppen met een drukverband. Lees ook: wondverzorging dier

Spoedbehandeling bij de dierenarts: wat staat je te wachten?

Voorrang bij spoed

Dieren die dringende medische hulp nodig hebben, krijgen voorrang bij de dierenarts. Het kan echter voorkomen dat een dier dat later arriveert toch eerder behandeld wordt, afhankelijk van de ernst van de situatie. Als een dier benauwd is, wordt het vaak direct opgenomen en in een zuurstofkooi geplaatst om snel meer lucht te krijgen.

Onderzoek en behandeling

Als de toestand van je dier het toelaat, zal de dierenarts eerst de medische geschiedenis bekijken. Vervolgens wordt je dier onderzocht en wordt er in overleg met jou een behandelplan opgesteld. Indien nodig wordt er direct met de behandeling gestart.

Bij levensbedreigende situaties

Als je dier er erg slecht aan toe is, zal de dierenarts eerst proberen het leven van je huisdier te redden. Pas als de toestand van je huisdier stabiel genoeg is, zal verder onderzoek plaatsvinden.

Na het spoedconsult

Na het consult is vaak aanvullend onderzoek nodig of wordt er direct gestart met de behandeling, zoals een operatie bij je dier. Indien nodig zal de dierenarts je doorverwijzen naar een gespecialiseerde kliniek of ziekenhuis voor verdere behandeling.

Mogelijke vervolgonderzoeken

Vaak is vervolgonderzoek nodig om de juiste diagnose te stellen en de behandeling te bepalen. Dit kan onder andere bestaan uit röntgenfoto's, echografie, een MRI- of CT-scan, urine- en bloedonderzoek, operatie of bloedtransfusie.

Opname

Als je dier na de behandeling moet worden verpleegd en gemonitord, wordt het opgenomen in de kliniek. Hier wordt je huisdier nauwlettend in de gaten gehouden.

24-uurs spoedzorg en intensieve verpleging

Dieren die na de spoedbehandeling 24 uur per dag intensieve verpleging en monitoring nodig hebben, kunnen worden opgenomen in een speciale spoedkliniek. AniCura biedt deze zorg aan in Berchem.

Herstel na behandeling

Het herstel van je dier na een noodsituatie hangt af van de ernst van de problemen en hoe snel je dier behandeld kon worden. Na een spoedgeval is rust altijd essentieel voor een optimaal herstel.

Kosten van spoedhulp voor je dier

De kosten voor spoedhulp kunnen variëren, afhankelijk van de aard van de behandeling en het tijdstip waarop de behandeling plaatsvindt. In het weekend en 's avonds kunnen er toeslagen gelden. De dierenarts zal altijd eerst de nodige zorg verlenen tijdens een spoedgeval. Wil je meer weten over de kosten? Neem dan contact op met ons of met de kliniek waar je naartoe wordt doorverwezen, ook als het geen AniCura-kliniek is.

Was dit artikel nuttig voor je?

Duid aan wat bij je past of typ het zelf. We appreciëren je feedback enorm.

Dank je!

Wij waarderen het heel erg

Neem contact op met een dierenarts

Fout

Er is een fout opgetreden. Deze toepassing reageert mogelijk niet meer totdat deze opnieuw wordt geladen.